Zamjenik premijera: Libanon je bankrotirao

Libanon kao država i njegova središnja banka bankrotirali su, izjavio je zamjenik premijera Saadeh al-Shami, prenosi Anadolu Agency

“Država je bankrotirala kao i Banque du Liban, suočeni smo s velikim gubitkom, a nastojat ćemo smanjiti gubitke za ljude”, rekao je Al-Shami lokalnom kanalu Al-Jadeed.

Rekao je da će gubici biti raspoređeni na državu, Banque du Liban, banke i štediše.

“Nema sukoba stajališta o raspodjeli gubitaka”, dodao je.

Od kraja 2019. Libanon se bori s teškom gospodarskom krizom, uključujući golem pad vrijednosti valute, kao i nestašicu goriva i medicinskih sredstava.

Libanonska valuta izgubila je 90% svoje vrijednosti, narušavajući sposobnost ljudi da pristupe osnovnim dobrima, uključujući hranu, vodu, zdravstvenu skrb i obrazovanje, dok su općeprisutni nestanci struje uobičajeni zbog nestašice goriva.





Al-Shami je rekao da se situacija u zemlji “ne može zanemariti” stoga podizanje bankovnih sredstava ne može biti otvoreno za sve ljude. “Volio bih da smo u normalnoj situaciji”, dodao je. Podizanje gotovine u stranoj valuti u Libanonu strogo je ograničeno od 2019. zbog ekonomske krize koja je u tijeku.

Podsjećamo, 4. kolovoza 2020., jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija na svijetu uništila je veći dio luke u Bejrutu i razorila dijelove glavnog grada. Eksploziju je izazvao požar u skladištu u kojem su, što su kasnije priznale vlasti, šest godina držane ogromne zalihe amonijevog nitrata. U velikoj eksploziji poginulo je više od 200, a povrijeđeno više od 6.500. Oko 300.000 domova je oštećeno ili uništeno.

Tragedija je pogodila Libanon tijekom najteže ekonomske krize u posljednjih nekoliko desetljeća, s padom valute, masovnim otpuštanjima i drastičnim bankovnim ograničenjima.





Komentari

komentar

You may also like