Zamjenik ruskog premijera: 63 milijarde kubika ruskog plina moglo bi se izvesti iz Turske u Europu

Značajna količina prirodnog plina mogla bi se izvoziti u Europu preko Turske, izjavio je u petak zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, prenosi Anadolu.

Novak je za Anadolu Agency rekao da je plinovod Južni tok – projekt koji je kasnije otkazan i pretvoren u Turski tok – planiran kao četiri linije kapaciteta oko 63 milijarde kubnih metara. “Ako bude potražnje, ovaj potencijalni dodatni kapacitet može se koristiti za isporuku plina europskim potrošačima preko Crnog mora i Turske”, rekao je Novak.

Novak je dodao da Turska i Rusija imaju izuzetno dobre odnose na području energetike. Govoreći o ruskom prijedlogu da Turska postane energetsko središte, Novak je rekao: “Kapacitet Turskog toka je 31,5 milijardi kubičnih metara. Jedna od linija je za izvoz u druge zemlje.” Novak je naveo da se razmatra i uspostava centra za ruski plin u Turskoj i dodao da “ako postoji takva potreba i ako sve strane pokažu interes, mislim da se takav projekt može ocijeniti”.

‘Ne želimo visoke cijene goriva’

“Upravljanje naftovodom odgovornost je nadležne tvrtke i oni imaju potrebne sigurnosne službe. Njihov je rad svakako pojačan za siguran i pouzdan rad naftovoda u sadašnjoj situaciji”, rekao je Novak o tvrdnjama o pokušajima sabotaže plinovoda Turski tok.

Govoreći o smanjenju cijena izvoza ruskog plina u Tursku, Novak je rekao da su sadašnje cijene na tržištu umjetno stvorene. Novak je ustvrdio da su europski političari stvorili umjetni problem opskrbe prirodnim plinom na europskim tržištima. “Možda je najvažnije pitanje kako osigurati adekvatnost resursa u Europi za normalizaciju cijena”, rekao je. Novak je istaknuo da visoke cijene prirodnog plina nisu situacija kojoj Rusija teži te je dodao: “Ne želimo visoke cijene. Ako su cijene visoke, napor za postizanje alternativnih i obnovljivih izvora energije može se brže iskoristiti”.





Putin: Obnovljiva energija se politizira, a Turska bi mogla postati nova ruta za ruski plin prema Europi

Komentari

komentar





You may also like