Zamjenik ruskog premijera otkrio koliko je kupaca ruskog plina otvorilo račune u rubljima

Otprilike polovica od 54 inozemna klijenta Gazprom Exporta otvorila je bankovne račune u rubljima za plaćanje ruskog plina, objavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade Alexander Novak, izvještava Tass.

“U pitanju su 54 tvrtke, uključujući velike, srednje i male, koje imaju ugovore s Gazprom Exportom”, rekao je Novak u govoru na obrazovnoj konferenciji New Horizons. “Znam da je otprilike polovica njih već otvorila račune [u Gazprombanci], jedan u stranoj valuti i jedan u rubljima”, gdje se strana valuta naknadno pretvara u rublje za plaćanje.

Konačni popis kupaca ruskog plina, koji su pristali prijeći na plaćanje u rubljima, bit će objavljen u sljedećih nekoliko dana, obećao je potpredsjednik vlade, navodeći složene rasporede plaćanja i plaćanja unaprijed. “Rokovi za plaćanje vremenski su razvučeni – zalihe u travnju, na primjer, plaćaju se u svibnju”, objasnio je Novak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 31. ožujka odluku kojom se odobrava novi plan plaćanja plina rubljima za kupce iz “neprijateljskih zemalja”. Proces sada uključuje prijenos strane valute u Gazprombank, koja će kupovati rublje na tržištu i prenositi rusku valutu na uvoznikove posebne račune u rubljima.

Alexander Novak je, osim toga, izjavio da Europa neće moći odmah napustiti rusku naftu i plin. “Nemoguće je odmah odustati od toga, budući da imamo prilično velik udio na europskom energetskom tržištu. Mi opskrbljujemo 40% plina od ukupne potrošnje Europe i oko 20-25% zaliha nafte i naftnih derivata”, rekao je.

Ako Europa odbije rusku naftu, Rusija će je preusmjeriti na druga tržišta, gdje će svejedno biti usmjerena europskim potrošačima, smatra potpredsjednik ruske vlade. Prema njegovim riječima, Rusija već povećava opskrbu azijskim zemljama. “Isto gorivo koje bi kupili od nas, morat će kupiti negdje drugdje, platiti više. Prvo, jer će cijene sigurno rasti. Drugo, poskupjet će troškovi dostave i cestarine te će biti potrebna nova ulaganja u stvaranje odgovarajuće infrastrukture, uključujući terminale za punjenje plina i cjevovode, ako govorimo o opskrbi plinom s drugih tržišta”, rekao je.





Malo je vjerojatno da će plinovod Sjeverni tok 2 biti pušten u rad u bliskoj budućnosti iz političkih razloga, ali će biti tražen u budućnosti, rekao je Novak u četvrtak.  Istovremeno, smatra da je Sjeverni tok 2 potreban. “Vjerujem da će u budućnosti biti tražen kod europskih potrošača koji trebaju jeftine izvore s niskim udjelom ugljika, poput plina”, zaključio je.

Komentari

komentar





You may also like