Zamjenik ruskog premijera: Sjeverni tok 2 će biti dovršen

Rusija je potvrdila svoje planove za dovršetak kontroverznog projekta Sjeverni tok 2, suočena s američkim sankcijama zbog tog njemačko-ruskog plinovoda.

“Uvjereni smo da će plinovod biti dovršen bez obzira na destruktivne akcije Sjedinjenih Američkih Država koje koče realizaciju ovog projekta”, rekao je zamjenik ruskog premijera i bivši ministar energetike Aleksandar Novak za rusku državnu televiziju u nedjelju.

Ovaj njemačko-ruski plinovod dovršen je 95 posto, rekao je Novak, istaknuvši da je u interesu europskih država i tvrtki da se projekt nastavi.

Prije otprilike tjedan dana operativna tvrtka Nord Stream 2 AG započela je ponovno polaganje cijevi južno od danskog otoka Bornholma.

Izgradnja je stavljena na čekanje nakon što su prijetnje sankcijama iz SAD-a dovele do povlačenja posebnih brodova švicarske tvrtke iz projekta krajem 2019. godine.

Američki dužnosnici tvrde da će plinovod, koji bi trebao godišnje transportirati 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, učiniti Europu previše ovisnom o ruskim energentima.
S druge strane, pristaše dovršavanja plinovoda već dugo optužuju SAD da potkopava projekt samo da bi povećao prodaju svog tekućeg plina u Europi.

Kritičari pozivaju na zaustavljanje dovršavanja Sjevernog toka 2 zbog postupanja Rusije prema nedavno zatvorenom ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom.

Komentari

komentar

You may also like