storm shadow

Zaokret u ratu? London isporučuje Ukrajini projektile dužeg dometa

Ujedinjeno Kraljevstvo je potvrdilo da isporučuje Ukrajini projektile dugog dometa. Krstareća raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 km, prema proizvođaču. O toj smo mogućnosti na ovom portalu pisali već ranije (pogledaj komentar ispod teksta).

Nasuprot tome, projektili GMLRS koji se ispaljuju iz HIMARS-a (koje isporučuju SAD) i koji su promijenili dinamiku rata, imaju domet samo oko 80 km. Također, GMLRS su projektili značajno manje bojeve glave od ovih britanskih. Novo oružje će ponuditi Ukrajini nove mogućnosti ratovanja dok pripremaju protuofenzivu protiv Rusije, piše BBC.

Ispaljuju se iz zrakoplova, tako da veći domet znači da će ukrajinski piloti moći ostati dalje od bojišnice. Nakon lansiranja, Storm Shadow silazi na nižu visinu kako bi izbjegao otkrivanje od strane neprijateljskog radara, prije nego što se fiksira na metu pomoću infracrvenog tragača. Svaka raketa košta skoro milijun eura, a bojeva glava može biti teška do 450 kg. Maksimalna brzina leta je 1000 km/h. Postoje tvrdnje da domet može biti i veći od 300 km ako se ispaljuje s veće visine.

Raketu Storm Shadow koriste britanske i francuske zračne snage, a ranije je korištena u Iraku i Libiji. Projektili koje isporučuje UK mogu ispaljivati ​​samo zrakoplovi, ali francuska verzija projektila se može ispaljivati ​​s brodova i podmornica.

Najavu je u Donjem domu objavio britanski ministar obrane Ben Wallace. Odluka je uslijedila nakon opetovanih molbi Ukrajine za više oružja sa Zapada. Ministar Wallace je rekao da će projektili “omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage bazirane na ukrajinskom suverenom teritoriju”. Ovo je opet potez kojim London opet “probija led” kada je u pitanju slanje nove vrste oružja Ukrajini. Do sada su se zapadne sile suzdržavale od slanje raketa dužeg dometa zbog straha da bi ukrajinska vojska mogla gađati mete na teritoriju Rusije i time izazvati rusku vojsku da koristi svoje projektile dužeg dometa uz taktičke nuklearne bojeve glave.

Wallace je rekao da je UK donijela odluku nakon što je Rusija “nastavila mračnim putem” ciljanjem civilne infrastrukture u Ukrajini. “Donacija ovih raketnih sustava daje Ukrajini najbolju priliku da se obrani od ruske brutalnosti”, rekao je zastupnicima. Rekao je, tajnovito, da projektili “idu prema” ili  već jesu u ukrajinskim rukama, i opisao taj potez kao “kalibriran i proporcionalan eskalaciji Rusije”. No, upozorio je da domet Storm Shadowsa koje je isporučilo London, “nije u istoj ligi” kao ruski raketni sustavi koji mogu pogoditi drugi kraj Zemlje.





Citirajući ukrajinske brojke, Wallace je optužio Rusiju da je počinila 70 000 ratnih zločina u Ukrajini od početka invazije. Ranije ove godine, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov inzistirao je da se rakete većeg dometa neće koristiti za napad na ciljeve unutar same Rusije. “Ako bismo mogli napadati na udaljenosti do 300 kilometara, ruska vojska ne bi mogla pružiti obranu i morat će izgubiti”, rekao je na sastanku EU-a.“Ukrajina je spremna dati jamstva da vaše oružje neće biti korišteno za napade na ruski teritorij”, uvjeravao je ukrajinski ministar.

U veljači je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak rekao da je spreman poslati projektile dugog dometa u Ukrajinu, a britanska vlada otvorila je postupak za njihovu nabavu. “Zajedno moramo pomoći Ukrajini da zaštiti svoje gradove od ruskih bombi i iranskih dronova”, rekao je tada Sunak i dodao: “Zato će Ujedinjeno Kraljevstvo biti prva zemlja koja će Ukrajini dati oružje većeg dometa”.

Danas je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Moskva poduzeti “odgovarajući” vojni odgovor na svaku raketu koju isporuči London. 





Z. Meter: Je li se Zapad spreman „pofajtati“ s Rusijom do kraja u slučaju da to Kijev više ne bude u stanju?

Komentari

komentar

You may also like