Zaoštrava se spor Rusije i Litve oko blokade ruske eksklave Kalinjingrada

Rusija je pozvala izaslanika Europske unije u Moskvu kako bi “snažno” protestirala protiv novih ograničenja isporuke robe u svoju eksklavu u Kalinjingradu preko Litve. Litva je članica EU-a i tvrdi da je blokada željezničkog prometa za oko 50% proizvoda samo provođenje sankcija Unije. Rusija sve glasnije prijeti.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi priopćilo je danas da je veleposlanik Europske unije u Moskvi, Markus Ederer obaviješten o “nedopustivosti takvih radnji” i upozoren da će “odmazda uslijediti” ako se ograničenja ne uklone odmah. Kalinjingrad se nalazi između Litve i Poljske, na mjestu gdje se rijeka Pregolja ulijeva u Baltičko more. Ima oko 500 000 stanovnika, a jedini kopneni put iz Rusije za rusku eksklavu ide preko Litve ili Poljske. Obje zemlje su, zbog povijesnih razloga, nesklone Moskvi. Kalinjingrad, nekadašnja luku Koenigsberg i nekadašnja prijestolnica Istočne Pruske, preuzeta je od sovjetska Crvene armije iz kontrole nacista u travnju 1945. godine. Rusija će dio proizvoda, poglavito stojeve i dijelove za tešku industriju, morati u Kalinjingrad prevoziti morskim putem.

Nikolaj Patrušev, bivši KGB-ovac, a trenutno tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da “neprijateljsko” djelovanje Litve pokazuje da Rusija ne može vjerovati Zapadu. “Rusija će svakako odgovoriti na ove neprijateljske akcije”, rekao je Patrušev, a prenosi ga ruska agencija RIA. “Radi se na primjerenim mjerama u međuresornom formatu koje će biti poduzete u bliskoj budućnosti”, kazao je bivši obavještajac i zaprijetio: “Njihove posljedice imat će ozbiljan negativni utjecaj na stanovništvo Litve”, dodao je.

Litvanski dužnosnici rekli su da su ograničenja uveli od 20. lipnja u nastojanju da pojačaju kaznene mjere zbog ruskog napada na Ukrajinu. Veleposlanik EU, rekao je danas u Moskvi da “Litva ne poduzima jednostrane mjere, već provodi sankcije EU”. Dodao je da nije riječ o pravoj blokadi Kalinjingrada jer se nastavlja tranzit nesankcionirane robe u eksklavu, prenosi Reuters.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flote, ali i dom projektila Iskander sposobnih ponijeti nuklearnu bojevu glavu. Ruska RIA izvijestila je jučer da je flota započela ranije planirane raketne i topničke vježbe, navodeći da je “u manevrima uključeno oko 1000 vojnika i više od 100 jedinica vojne i specijalne opreme topničkih i raketnih postrojbi”. Godine 2002. EU i Moskva postigli su sporazum o putovanju između Rusije i Kalinjingrada, prije nego što su se Poljska i Litva pridružile Europskoj uniji 2004. Kada su se te zemlje pridružile, eksklava je s tri strane postala okružena teritorijem EU. Rusija kaže da je sporazum iz 2002. sada prekršen.

Komentari

komentar





You may also like