Zaoštravaju se američko-ruski odnosi u Siriji: rusko MO optužuje SAD za sabotažu mirovnog procesa

Oštra američko-ruska retorika, intenzivirana nakon nedavne pogibije ruskog generala u zoni grada Deir ez-Zoura u istoimenoj sirijskoj istočnoj regiji, kao i napada džihadista iz „Jabhat al-Nusre“ iz sjevero-zapadne regije Idlib na ruske vojne policajce u zoni deeskalacije  na sjeveru regije Homs, sve više izlazi iz okvira nužnih i za minimalnu suradnju dviju država, kakva je ona u svezi izbjegavanja međusobnih incidenata u sirijskom zračnom prostoru. S jedne strane, Moskva optužuje SAD da obavještajno i logistički stoji iza spomenutih napada, a s druge strane, Washington te navode opovrgava i uzvraća, kako jedino Sjedinjene Države mogu pobijediti terorizam i da to Rusija, Iran i Sirija nisu u stanju.

Najnovija oštra optužba na račun SAD-a stigla je u utorak, 11. listopada, kroz priopćenje ruskog Ministarstva obrane. Glasnogovornik MO, general Igor Konashenkov, izjavio je kako je oko 600 boraca s teritorija pod nadzorom SAD-a stiglo u južnu sirijsku zonu deeskalacije. Dodao je, kako „ne treba biti ekspert da bi se uvidio pokušaj miniranja mirovnog sporazuma, ovog puta u južnoj zoni deeskalacije“.

„Svu odgovornost za takve sabotaže mirovnog procesa snosit će isključivo američka strana“, kazao je general Konashenkov. Također je izjavio, kako je 2. i 3. listopada 600-tinjak boraca iz izbjegličkog logora „Rukban“ organizirano, vozilima izvan službenih prometnica krenulo u zapadnom smijeru, prešavši više od 300 kilometara, nakon čega su ušli kroz bivši pogranični punkt „Tafas“ u južnu zonu deeskalacije (u najjužnijoj sirijskoj regiji Deraa). Praktički istodobno s njima u tu zonu deeskalacije ušle su i dvije kolone kamiona s humanitarnom pomoći za lokalno stanovništvo, a radilo se o ukupno 90 tona pomoći. Svu tu humanitarnu pomoć (medicinska oprema, osnovni prehrambeni i higijenski proizvodi i td.) pretovarili su upali borci iz zone At-Tanfa na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana, i odnjeli je sa sobom, kazao je ruski general.

Također je dodao kako Washington do danas nije objasnio kako je upravo kroz njegovu zonu kontrole u At-Tanfu nedavno na pick up-ovima neometano prošlo oko 300 boraca „Islamske države“, što je rezultiralo pokušajem njihove blokade prometnice Palmira – Deir ez-Zour, nužne za opskrbu sirijske vojske i dostavu humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu.

Nakon ovih optužbi glasnogovornika ruskog Ministarstva obrane, pretpostavljamo kako ćemo vrlo brzo čuti i reakciju iz Pentagona. Drugim riječima – show se nastavlja.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like