Zaoštravaju se odnosi: Rusija prijeti izlaskom iz sporazuma NATO-Rusija

Prvi zamjenik predsjednika odbora za obranu i sigurnost ruskog Vijeća federacije, Franc Klincevich, izjavio je u četvrtak, 12. listopada, kako Moskva može izići iz sporazuma  NATO-Rusija,  ukoliko SAD nastavi jačanje svoje vojne nazočnosti u Poljskoj i pribaltičkoj regiji.

Prethodno je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako su Amerikanci na granicu Rusije i pribaltičkih država faktički razmjestili cijelu diviziju. U Poljsku je došla 2. oklopna tenkovska brigada, dok je u pribaltičkim državama bivšeg SSSR-a ostala tehnika 3. američke brigade, izvjestilo je rusko MO.

„Ukoliko se te aktivnosti nastave i dalje, taj sporazum mora biti ukinut, čime će se privući pozornost svjetske javnosti spomenutim procesima“, izjavio je Klincevich. Odluku o tome donosi predsjednik Rusije, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Napominjemo: u svibnju 1997.g. u Parizu je potpisan utemeljiteljski akt o sporazumu NATO-Rusija, u kojem je naznačeno kako dvije strane „jedna drugu ne smatraju protivnicima“.

Dokumentom se također ugovorilo, kako se na teritoriju novih članica NATO saveza neće razmiještati atomsko oružje, kao i veliki vojni kontingenti država članica NATO saveza.

Odnosi NATO-a i Rusije pogoršali su se početkom ukrajinske krize, poglavito u ožujku 2014.g. nakon priključenja Krima Rusiji.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like