Zaoštravanje francusko-turskih odnosa i prijetnje sankcijama

Nakon što je Francuska nedavno optužila Tursku zbog agresivnog ponašanja njihovih vojnika u Sredozemnom moru prigodom pokušaja francuske fregate za provjeru turskog teretnog broda koji se kretao prema Libiji pod zaštitom turskih vojnih brodova, stanje u odnosima dviju članica NATO saveza opasno se pogoršalo. Turska je odbacila sve optužbe, izjavivši kako je francuski brod izvršio opasan manevar. Takvo opravdanje teško je moglo zadovoljiti francuski državni i vojni vrh, pa je tako predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak, 23. srpnja, pozvao na uvođenje sankcija protiv onih država koje krše morski prostor Europske unije u Istočnom Sredozemlju, izrazivši punu solidarnost s Grčkom i Ciprom, a optuživši Tursku za kršenje njihovog suvereniteta. Također je pozvao i na uvođenje sankcija protiv država, uključenih u vojni sukob u Libiji, jer, kako smatra, to neće pomoći postizanju rješenja tamošnjega problema. Pritom je optužio Tursku za „masovni izvoz džihadista“ u Libiju.

A francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u srijedu je u fancuskom Senatu izjavio kako je nužno da EU vrlo brzo otvori raspravu o perspektivama odnosa s Turskom, „bez bilo kakvih tabua i bez naivnosti“…, „kako bi EU čvrsto zaštitila svoje interese, jer je ona za to sposobna“.

Jučer je na francuske optužbe reagirao glasnogovornik turkog predsjednika Ibrahim Kalin, kazavši kako Turska za sebe traži samo ona prava koja joj pripadaju u Istočnom Sredozemlju, i da je u tome neće spriječiti nikakve ugroze sankcijama. Pritom je osudio francuske poteze u Libiji, ali i naglasio kako oni „prijete sigurnosti južnog krila NATO saveza“.

A danas je glasnogovornik turskog MVP  Hami Aksoy izjavio kako Ankara osuđuje Pariz zbog Macronovih prijetnji Turskoj sankcijama i da to za Tursku nema nikakvu važnost. Kazao je kako Francuska nije mogla i neće moći polučiti nikakve benefite takvom svojom politikom, a Pariz je pozvao i na „prestanak potpore“ pučistima u Libiji i teroristima u Siriji.

 

Komentari

komentar





You may also like