Zaoštravanje odnosa: njemačko MVP pisma američkog veleposlanika nazvalo provokacijom

Američko-njemački odnosi nikako da dođu na „zelenu granu“. U ponedjeljak, 14. siječnja, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na pisma američkog veleposlanika u toj zemlji Richarda Grenella, koja je poslao nizu njemačkih tvrtki koje sudjeluju u projektu plinovoda „Sjeverni tok 2“. Taj je potez američkog diplomata MVP označio provokacijom (info: Handelsblatt).

Naime, jučer je njemački Bild objavio informaciju prema kojoj je Grenell poslao pisma u sjedišta više njemačkih tvrtki, kojima je indirektno dao do znanja o mogućim američkim sankcijama protiv njih zbog sudjelovanja u projektu „Sjeverni tok 2“. Predstavnik američkog veleposlanika u Berlinu kasnije je pojasnio kako to ne treba shvatiti kako prijetnju, već kao „jasno izražavanje američke politike“.

Nakon što su njemačke tvrtke dobile pisma, obratile su se njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova gdje im je savjetovano suzdržavanje od odgovora.

Njemački medij Spiegel navodi kako će njemačka vlada i MVP danas razgovarati o tom nesvakidašnjem slučaju i odlučiti treba li reagirati „na Grenella i njegove nove provokacije“ i kakva ta reakcija treba biti.

Donosimo sadržaj kontroverznog Grenellovog pisma:„Kao što znate, SAD se odlučno protivi „Sjevernom toku 2“… Plinovod će nanijeti ozbiljne geopolitičke posljedice za naše europske saveznike i partnere. Našu zabrinutost dijele mnogi. Članice EU iz Istočne Europe, mnoge vlade u Zapadnoj Europi i Kanada istupaju protiv projekta. Ti partneri dijele našu zabrinutost zbog rastuće agresivne politike Rusije, poglavito korištenja od strane Moskve energetskih resursa kao političke i gospodarske poluge. Zato u ime moje vlade ja molim da vaša tvrtka razmotri opasnost koju taj projekt predstavlja za europsku energetsku sigurnost, kao i štete po (svoj) ugled i rizik od sankcija, s tim povezanih.“

Naravno da se ova pisma nikako drukčije ne mogu shvatiti nego kao prikrivena prijetnja sankcijama protiv njemačkih tvrtki. Očito je kako SAD, koje, osim navedenih geopolitičkih razloga i „brige“ za europsku energetsku sigurnost, imaju i svoje vlastite energetske interese na europskom tlu, što, uostalom, niti ne skrivaju. Riječ je, naravno, o plasiranju američkog ukapljenog (LNG) plina, čije značajnije povećanje nije moguće bez ograničavanja rasta isporuka ruskog plina novim plinovodima u Europu. Radi se prije svega o „Sjevernom toku 2“, ali i drugom kraku plinovoda „Turski tok“, koji se ostavlja kao mogućnost za opskrbu Jugo-istočne i Srednje Europe ukoliko za njegovu izgradnju suglasnost i čvrsta jamstva odobri Bruxselles.

U linku ispod teksta pročitajte odgovor njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa na američke prijetnje Njemačkoj uvođenjem sankcija.

 

Njemački otvoreni proruski stav: temelj europske istočne politike je suradnja s Rusijom, a ne sankcije SAD-a

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like