Zaoštravanje stanja na Korejskom poluotoku: SAD i J. Koreja započeli velike vojne vježbe

SAD i Južna Koreja započele su velike vojne vježbe Ulchi-Freedom Guardian u kojima će se uvježbavati napadi na nuklearna i raketna postrojenja Sjeverne Koreje u slučaju „nužde“.

U vježbama sudjeluje 25 000 američkih i 50 000 južnokorejskih vojnika. Vježbe su privukle pozornost i predstavnika Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Italije, Filipina, Velike Britanije i Novog Zelanda.

Vježbe Ulchi-Freedom Guardian, koje se održavaju od 22.8. do 2.9.ove godine, oštro je kritizirala Sjeverna Koreja. „Sve dok ne budu prekinute agresivne vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, nemoguće je razmišljati o smanjenju napetosti, miru i sigurnosti na Korejskom poluotoku i u regiji u cjelini“ – stoji u izjavi Ministarstva vanjskih poslova te države.

Štoviše, predstavnik Glavnog stožera Sjevernokorejske narodne vojske je izjavio, da su sjevernokorejski vojnici spremni zadati preventivni nuklearni napad na oružane snage Južne Koreje i SAD-a u slučaju „najmanjeg znaka“ napada na teritorij Sjeverne Koreje, njezinih voda ili zračnog prostora. U Pjongjangu vježbe su nazvali „provokacijom“.

Kao odgovor, glasnogovornik Ministarstva za nacionalno ujedinjenje Južne Koreje izrazio je žaljenje po tom pitanju, a zajedničko vojno zapovjedništvo SAD-a i Južne Koreje, preko megafona na vojnoj crti razgraničenja, poručilo je Sjevernoj Koreji kako te vježbe nisu „provokativnog karaktera“.

U Seulu tvrde da je cilj UFG vježbi „povećanje stupnja pripravnosti korejsko-američkog saveza i održavanje stabilnosti na Korejskom poluotoku“. U vrijeme izvođenja vježbi uvodi se tzv. „operativni plan broj 5015“ koji, u slučaju nužde, predviđa zadavanje preventivnog napada na sjevernokorejska nuklearna i raketna postrojenja.





Ranije je sjevernokorejska vojska izjavila kako će u vježbama sudjelovati američki bombarderi B-52H, B-1B i B-2A, ali južnokorejski mediji pojašnjavaju kako se za vrijeme vježb ne planira razmještanje američkog strateškog oružja.

Prije godinu dana, u otprilike ovo vrijeme, u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja dogodio se incident koji je umalo prerastao u oružani sukob. Obje strane optuživale su jedna drugu za granatiranje, prijetile su jedna drugoj vojnim napadima, a konfliktna situacija riješena je putom intenzivnih pregovora.

Početkom ove godine Sjeverna Koreja izvršila je četvrto nuklearno testiranje i nekoliko lansiranja balističkih projektila pod izgovorom zaštite od prijetnji SAD-a koje na jugu Korejskog poluotoka neprestano provodi 28 000 vojnika. Unatoč sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a i brojnih zemalja, Pjongjang je više puta izjavljivao kako će se razvoj novog naoružanja nastaviti.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like