Zaoštravanje umjesto summita? Biden uveo izvanredno stanje u sferi nacionalne sigurnosti zbog Rusije

U Sjedinjenim Državama uvedeno je izvanredno stanje po pitanju nacionalne sigurnosti. To je navedeno u pismu američkog predsjednika Joe Bidena Kongresu.

Biden je izjavio da je izdao žurni dekret u svezi atipične prijetnje nacionalnoj sigurnosti, što, prema njegovim riječima, proizlazi iz određenih štetnih postupaka ruske vlade.

Uvođenje ovog režima temelj je za izricanje sankcija. Ranije je objavljeno da su Sjedinjene Države uvele nove sankcije protiv Rusije.

Tako Bidenova administracija od lipnja američkim tvrtkama zabranjuje izravnu kupnju ruskih vrijednosnih papira koje su izdale ruska Središnja banka, Nacionalni fond za blagostanje ili Ministarstvo financija RF.

Pod sankcijama je i 16 organizacija i 16 pojedinaca zbog veza s navodnim miješanjem Moskve u američke izbore, kao i 8 građana i pravnih osoba zbog rada na Krimu. Iz SAD-a će, također, biti protjerano deset ruskih diplomata.

Poslijepodne je šef EU diplomacije Josep Borrell izjavio kako su zemlje EU solidarne sa Sjedinjenim Državama koje su najavile nove sankcije protiv Rusije.





Naglasio je kako EU dijeli „zabrinutost partnera zbog povećanog broja zlonamjernih hakerskih napada, kao i nedavnog povećanja broja akcija koje utječu na sigurnost i integritet proizvoda i usluga informacijske i komunikacijske tehnologije“.

Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan, danas je, nakon objave uvođenja novih sankcija, hitno pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova gdje je stigao poslije podne po moskovskom vremenu. Glasnogovornica ruskog MVP Maria Zaharova skrenula je pozornost na činjenicu da će predstojeći razgovor biti težak.

Rusija, naime, priprema sličan protuodgovor na kojem su već angažirani njeni stručnjaci, navedeno je.





Ovakav razvoj stanja, iako ne posve neočekivan jer je već ranije bio najavljen, može negativno utjecati na eventualni summit na vrhu između dviju zemalja, kojeg je, kao mogućnost, naznačio Joe Biden tijekom prekjučerašnjeg telefonskog poziva Vladimiru Putinu.

Maksimalno podizanje tenzija, prema pojedinim mišljenjima, može otrežnjavajuće djelovati na „usijane glave“ ali i proizvesti nužni psihološki efekt na javnost obiju strana o konačnoj potrebi rješavanja ključnih problema, a bez da njihovi akteri zbog toga budu medijski i od strane oporbe prozivani  kao „izdajnici“.

U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati.

I upravo pristigla vijest iz Moskve:

američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan izvijestio je o upravo završenom sastanku u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova. Prema njegovim riječima, događaj je bio profesionalan i s uvažavanjem, izvješćeno je na web stranici američkog veleposlanstva u Rusiji.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da će Sjedinjene Države tražiti mogućnosti za suradnju s Rusijom radi izgradnje stabilnijih i predvidljivijih odnosa koji bi odgovarali interesima Washingtona.

 

Komentari

komentar

You may also like