Zapad tvrdi da Rusija premješta vojsku na jug, ali Kijev tvrdi da je žestoko napadnut Bahmut na istoku Ukrajine

Iz Kijeva tvrde da je ruska vojska danas snažno napala grad Bahmut u Donjeckoj regiji. “Neprijatelj provodi napad na Bahmut; borbe se nastavljaju”, napisao je ukrajinski glavni stožer u svom izvješću preko Facebooka. Proruski pobunjenici su dan ranije izvijestili da se već vode borbe unutar gradskog područja.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je jutros u dnevnom izvješću napisao ruske snage gotovo sigurno gomilaju na jugu Ukrajine, očekujući protuofenzivu ili da se čak pripremaju za mogući napad. Dugi konvoji ruskih vojnih kamiona, tenkova, vučenog topništva i drugog oružja nastavljaju se udaljavati od ukrajinske regije Donbas i idu prema jugozapadu, objavilo je ministarstvo na Twitteru. Nadalje pišu kako su nove ruske jedinice raspoređene na Krim i da će se gotovo sigurno koristiti za potporu ruskim trupama u regiji Herson. Tvrde da Ukrajina i dalje napada ceste, mostove, zapovjedničke centre i spremišta na jugu te da je rat sada ušao u novu fazu prebacivanjem fokusa na jug Ukrajine.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) piše u dnevnoj procjeni da je rusko pojačanje Hersona došlo “nauštrb napora da se zauzme Slovjansk”, grada u Donjecku i da se čini je ruska vojska napustila tu frontu.

Strane se i dalje međusobno optužuju da narušavaju nuklearnu sigurnost zemlje koristeći nuklearnu elektranu Zaporožje. Borbe oko elektrane su u jeku.

Ukrajinski dužnosnici potvrdili su da Rusija koristi bespilotne letjelice koje im je dostavio Iran. Savjetnik Ureda ukrajinskog predsjednika, Oleksij Arestovič, izjavio je da je Iran Rusiji predao 46 bespilotnih letjelica i da je ukrajinska vlada već primijetila korištenje tih bespilotnih letjelica u borbi u Ukrajini. “Barem dio isporučenih bespilotnih letjelica su starije generacije teških napadačkih bespilotnih letjelica “Shahed 129″, koje bi ruske snage mogle pokušati upotrijebiti za napad na američki HIMARS u Ukrajini”, tvrdi.

Komentari

komentar





You may also like