Zapad tvrdi da su ruskog zapovjednika pregazili vlastiti nezadovoljni vojnici

Zapovjednika ruske brigade ubile su njegove vlastite snage, što je još jedan pokazatelj ključnog nezadovoljstva među ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini i oko nje, potvrdio je danas zapadni dužnosnik za američki medij Politico.

Pukovnika, Juri Medvedeva, zapovjednika 37. mehanizirane brigade, pregazilo je oklopno vozilo i zadobio teške ozljede obje noge. “Zapovjednika brigade ubili su njegove vlastite trupe, vjerujemo, zbog razmjera gubitaka koje je pretrpjela njegova brigada”, rekao je jedan dužnosnik. “Vjerujemo da su ga vlastite trupe namjerno ubile. Vjerujemo da su ga pregazili”, prenosi američki medij Politico.

Potvrda je uslijedila nakon objave na Facebooku u srijedu od strane poznatog ukrajinskog novinara Romana Tsimbalyuka, koji je rekao da su vojnici bili ljuti zbog stope smrtnosti u brigadi od 50 posto koju je pretrpjela ova postrojba raspoređena blizu Kijeva. Jedan vojnik koji je upravljao oklopnim vozilom namjerno je pregazio zapovjednika. Na objavljenoj snimci prikazan je, navodno, kako ga se na nosilima prevozi na liječenje u susjednu Bjelorusiju. Kasnije je objavljeno da je umro.

Neimenovani zapadni dužnosnik je također potvrdio ukrajinska izvješća da je još jedan general-pukovnik, koji je zapovijedao 49. kombiniranom armijom, poginuo u borbama, što ga čini sedmim ruskim generalom koji je ubijen u borbi od početka invazije. Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič ranije je identificirao generala kao Jakova Rjazanceva i rekao da je ubijen na aerodromu Černobajevka u blizini južnog grada Hersona gdje se i dalje vode intenzivne borbe.

Rusko ministarstvo obrane ranije je danas priopćilo da je “prva faza” njezine vojne operacije u Ukrajini uglavnom završena i da će se usredotočiti na potpuno “oslobađanje” istočne ukrajinske regije Donbas. Zapadni dužnosnik je rekao da Rusija “prepoznaje da ne može provoditi svoje operacije na više osovina istovremeno” i da pokušava koncentrirati svoje snage kako bi imala bolju logistiku, opskrbu i vatrenu moć na manjem broju točaka. Na početku rata, Zapad je procijenio da je Rusija imala između 120 i 150 taktičkih bojnih skupina raspoređenih oko Ukrajine, ali za njih 20-ak sada tvrde sa Zapada da više nisu borbeno učinkovite. Dio vojske se vraća u Rusiju radi održavanja ili popravka; drugi su pretrpjeli velike gubitke, a u nekim slučajevima spojili su se s drugim skupinama u jednu, rekao je zapadni dužnosnik.

Čini se da su Rusi zaustavili operacije u Kijevu i drugim područjima, kako bi ograničili količinu logističke opskrbe koja bi tamo bila potrebna, a ruske snage u tim područjima su na obrambenim položajima, s ciljem fokusiranja na regiju Donbas, dodao je isti dužnosnik. Fokusiranje na Donbas omogućilo bi Rusiji da koncentrira zračne snage. Nedavne ukrajinske pobjede na terenu još se ne mogu smatrati “preokretom” u ratu, smatra.





Komentari

komentar

You may also like