Zapad želi uvesti nova pravila oko prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Gotovo 40 zemalja planira donijeti nacrt rezolucije pred Opću skupštinu UN-a kojom se nastoji uvesti dodatna “odgovornosti” za upotrebu veta u Vijeću sigurnosti, prenosi VOA.

Ako bude usvojena, rezolucija bi zahtijevala da se u roku od 10 dana sastane Opća skupština (sastoji se od izaslanika svih država) nakon što jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (UK, Kina, Francuska, Rusija ili SAD) iskoristi svoj veto da blokira odluku Vijeća. Iz malenog Lihtenštajna, koji predvodi taj potez, objavili su u utorak na svom Twitteru računu da će službeno predstaviti tekst sljedećeg tjedna s nadom za brzo usvajanje u Općoj skupštini. “Rezolucija je značajan korak za osnaživanje Opće skupštine i jačanje multilateralizma”, tvrde iz te europske zemlje. Nacrt ima podršku iz Washingtona.

U dva nedavna glasanja u Generalnoj skupštini, Moskva je osuđena zbog svoje invazije i također je pozvana da dopusti humanitarnu pomoć Ukrajini. Oba glasanja dogodila su se nakon što je Rusija blokirala djelovanje u Vijeću sigurnosti – jednom svojim vetom, a drugi put prijetnjom da će veto iskoristit.  U trećem glasovanju prošlog tjedna, skupština je poduzela iznimno rijedak potez i suspendirala Rusiju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

Američka poslanica Linda Thomas-Greenfield rekla je da postoje trenuci kada jedna od pet stalnih članica odluči da određena rezolucija neće unaprijediti međunarodni mir i sigurnost te uloži veto, bez da objasne svoju odluku. To bi se usvajanjem nove rezolucije promijenilo.”Posebno smo zabrinuti zbog sramotnog obrasca Rusije da zloupotrebljava svoje pravo veta u posljednja dva desetljeća, uključujući njezin veto na promatračku misiju UN-a u Gruziji, blokiranje istrage o kemijskom oružju u Siriji, sprječavanje uspostave kaznenog suda za obaranje leta MH-17 iznad Ukrajine i blokiranje međunarodne osude zbog ničim izazvanog i nepravednog rata protiv Ukrajine”.

Sjedinjene Države su koristile svoj veto u najmanje desetak navrata od 2000. godine, uglavnom na rezolucije vezane za izraelsko-palestinski sukob. Posljednjih godina Kina se u više navrata pridružila Rusiji kako bi blokirala mjere vezane za rat u Siriji. UK i Francuska nisu uložile veto od 1989. godine.

Sjedinjene Države i Europska unija provode diplomatski napad na Rusiju kroz Ujedinjene narode, piše ruski medij Nezavisimaya Gazeta. Tvrde da je Vijeće sigurnosti postalo novo bojno polje. Posebno predloženom rezolucijom iz Lihtenštajna nastoji se ograničiti pravo Rusije kao nositelja veta u Vijeću sigurnosti. Zahtjev također ima za cilj ojačati općenitu poziciju UN-a, pišu u Gazeti. Iako će se održati rasprava o temi na koju je veto uložen, to neće zamijeniti odluke Vijeća sigurnosti koje su obvezujuće.





Komentari

komentar

You may also like