Zapadne zemlje u UN-u pozvale na puštanje Navaljnog

Ukupno 45 članica UN-a zatražilo je, na sjednici Odbora za ljudska prava UN-a u Ženevi, puštanje na slobodu oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Priopćenje, kojim se zahtjeva puštanje Navaljnog te se navodi da je njegovo zatvaranje “neprihvatljivo i politički motivirano”, pročitala je Poljska. Priopćenje su podržali SAD, većina europskih zemalja, Australija, Kanada, Japan itd, prenosi Reuters.

“Pozivamo Rusku Federaciju da odmah i bezuvjetno pusti Navaljnog i sve druge nezakonito ili proizvoljno zatvorene, uključujući zatvorene zbog ostvarivanja svojih prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, slobode mišljenja i izražavanja te slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja”, stoji u priopćenju.

Oštar kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uhićen je po povratku s liječenja iz Njemačke te je osuđen na 2, 5 godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne. Navaljni navodi da nije bio u stanju, pošto se oporavljao u Njemačkoj od trovanja za koje krivi Vladimira Putina, doći u Rusiju i javiti se na sud.

Odvjetnici Alekseja Navaljnog u petak su objavili da je Navaljni premješten iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, ali se ne zna gdje.
Komentari

komentar

You may also like