Zapadni analitičari podijeljeni oko toga treba li se Ukrajina povući iz Bahmuta

Ukrajinska vlada kaže da bi budućnost zemlje mogla ovisiti o brutalnim bitkama koje trenutno bjesne oko i u Bahmutu, ali postoje sve veće podjele između dužnosnika u Kijevu i nekih zapadnih vojnih analitičara oko toga što je najbolje činiti.

Mjesecima je ukrajinska obrana istočnog grada zadržavala i iscrpljivala ruske snage i služila kao snažan simbol prkosa zemlje. Sada, dok se napadi ruske strane pojačavaju, brojni promatrači postavljaju pitanje je li odluka Kijeva da ojača obranu područja umjesto da se povuče više vođena političkom željom da se izbjegne poraz visokog profila nego samom vojnom logikom. Dugo nagađano ukrajinsko povlačenje iz razorenog grada nije se ostvarilo, a predsjednik Zelenski njegovi vojni zapovjednici umjesto toga su procijenili da s nastavkom obrane mogu dobiti potrebno vrijeme za buduću protuofenzivu.

Ruske snage, koje mjesecima vode borci plaćenici iz privatne vojne tvrtke Wagner pojačane novomobiliziranim rezervistima, intenzivirale su svoju zimsku kampanju za zauzimanje grada unatoč golemim gubicima.  Zauzimanje Bahmuta bila bi prva velika pobjeda Rusije u gotovo godinu dana. Taj neprekidni pritisak ostavio je ukrajinske trupe opkoljene s tri strane i suočene sa sve težom situacijom.

“Ukrajinci su se trebali povući prije nekoliko tjedana”, rekao je za NBC News obrambeni analitičar Konrad Muzyka, direktor Rochan Consultinga sa sjedištem u Poljskoj, tvrtke specijalizirane za Rusiju i Bjelorusiju. “Sada nema smisla braniti grad”, rekao je Muzyka, koji je nedavno s kolegama posjetio to područje. Iznio je stajalište koje je postalo sve češće među promatračima sukoba: obrana Bakhmuta bila je ključna i strateški i simbolički, ali situacija se pogoršala do te mjere da bi pokušaj obrane mogao biti previše skup. Kijev sada trpi vrlo teške gubitke, rekao je Muzyka.

Postoji samo jedna glavna cesta iz Bahmuta pod ukrajinskom kontrolom, a rudarsko središte koje je nekoć bilo dom za oko 80 000 sada je pretvoreno u kratere  od granata i blatnjave rovove. Budućnost Ukrajine ovisi o ishodu bitaka koje bjesne u Bahmutu i obližnjim područjima, rekao je Zelenski ovog tjedna. “Postojao je jasan stav cijelog zapovjedništva: Ojačati ovaj sektor i maksimalno oštetiti okupatore”, rekao je u svom noćnom video obraćanju sinoć.

Dužnosnici u Kijevu inzistiraju na tome da bitka za grad ograničava rusko napredovanje prisiljavajući Moskvu da šalje dodatne trupe i opremu u Bahmut, dok istovremeno ukrajinska vojska postavlja temelje za buduća ukrajinska napredovanja dopuštajući njihovim rezervama više vremena za pripremu. Njihovo je stajalište u danas dobilo javnu podršku u Washingtonu. “Ukrajina je fiksirala ruske snage u tom gradu i oni naplaćuju velike troškove Wagnerovoj grupi i redovnoj ruskoj vojsci”, rekao je načelnik Združenog stožera general Mark Milley, prenosi ga AP. S druge strane, više američkih medija je pisalo zadnjih tjedana da Pentagon savjetuje Kijevu povlačenje iz Bahmuta još od siječnja.





Moskva, s druge strane, se nada da bi Bahmut mogao otvoriti put za dublji prodor u regiju. Grad leži u sjeveroistočnom dijelu pokrajine Donjeck. Zauzimanje regije je službeni cilj ruskog napada. Imajući to na umu, neki analitičari kažu da ukrajinski pristup ima smisla. “Ideja Ukrajinaca nije samo ubiti što je moguće ruskih vojnika, već tamo smjestiti svoje trupe kako ih Rusi ne bi mogli rasporediti nigdje drugdje”, rekao je Rajan Menon, direktor washingtonskog think tanka Defence Priorities, dodajući da Ukrajina je svjesna svog položaja u Bahmutu i preuzela je proračunat rizik.

Ruske snage nemilosrdno su bombardirale grad topništvom uz valove pješačkih napada. U napadu sudjeluju neke od najboljih ruskih jedinica. Skupina Wagner, predvođena dugogodišnjim Putinovim saveznikom i oligarhom Jevgenijem Prigožinom, izgubila je desetke ljudi za svaki metar u Bahmutu, tvrde zapadni analitičari. Sada Wagner kontrolira veći dio istočnog Bahmuta, a rijeka Bahmutka koja teče kroz grad postaje prva linija bojišnice, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

Ograničeni resursi Ukrajine bi stoga mogli biti bolje potrošeni negdje drugdje, smatra Muzyka. Bahmut je postao tvrđava simbolične vrijednosti slična Mariupolju, čiji je opstanak simbol nacionalnog ponosa. Ali bitka za Bahmut ima značaj i težinu unutar Rusije. To dokazuje i Prigožin koji se upustio se u javnu svađu s moskovskim vojnim vođama upravo oko ovog grada. Šef Wagnera optužio je vrh Kremlja da nije uspio adekvatno opskrbiti njegove borce streljivom. Osvajanje Bahmuta sada je ključno za Prigožina i njegov imidž.





U jednom videu koji je podijelila Sota, ruska oporbena medijska kuća, grupa žena koje kažu da su majke i supruge muškaraca iz jedne divizije poslanih da se bore na istoku, mole predsjednika Vladimira Putina da vrati kući one koji su “bačeni poput mesa za juriš na utvrđena područja”.

Ofenziva pod vodstvom grupe Wagner na Bahmut “čini se da se bliži kulminaciji”, piše ISW jučer. “Gubici u ljudstvu, topništvu i opremi” vjerojatno će ograničiti “sposobnost grupe da osvoji značajan teritorij u borbama za urbana područja”, dodao je ISW. Daljnje rusko napredovanje u tom području uvelike će ovisiti o sposobnosti mobilizacije regularne ruske vojske, jer grupa Wagner neće biti dovoljna, pišu.

Komentari

komentar

You may also like