Zapadni dužnosnici tvrde da je Rusija onesposobila satelitski internet u Ukrajini

Rusija stoji iza golemog kibernetičkog napada na satelitsku internetsku mrežu koji je na početku rusko-ukrajinskog rata isključio desetke tisuća modema, objavile su u utorak Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Estonija i Europska unija, izvještava Reuters.

Digitalni napad na Viasatovu KA-SAT mrežu krajem veljače dogodio se baš kad su ruske snage ulazile u Ukrajinu. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je kibernetički napad imao za cilj “poremetiti ukrajinsko zapovjedništvo i kontrolu tijekom invazije, a te su akcije imale utjecaja na druge europske zemlje”. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nazvala je hakiranje satelitskog interneta “namjernim i zlonamjernim”, a Vijeće EU-a je reklo da je uzrokovalo “neselektivne prekide komunikacije” u Ukrajini i nekoliko zemalja članica EU.

Prekid Viasata i dalje je javno najvidljiviji kibernetički napad izveden od ruske invazije na Ukrajinu, dijelom zato što je hakiranje imao neposredne posljedice za korisnike satelitskog interneta u cijeloj Europi i zato što su se osakaćeni modemi često morali mijenjati ručno. “Nakon što su ti modemi bili isključeni, nije bilo kao da ih isključite i ponovno uključite i ponovno pokrenete i oni se vrate”, rekao je u utorak direktor kibernetičke sigurnosti Američke agencije za nacionalnu sigurnost Rob Joyce za Reuters na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti. “Teško su ‘padali i padali’; morali su se vratiti u tvornicu kako bi ih zamijenili.”

Točne posljedice hakiranja na ukrajinskom bojištu nisu javno objavljene, ali vladini ugovori koje je pregledao Reuters pokazuju da je KA-SAT osigurao internetsku povezanost ukrajinskim vojnim i policijskim jedinicama. Sabotaža satelitskog modema prouzročila je “veliki gubitak u komunikacijama na samom početku rata”, rekao je u ožujku ukrajinski dužnosnik za kibernetičku sigurnost Victor Zhora.

Ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija je u priopćenju rekla da je Rusija “zemlja agresor koja napada Ukrajinu ne samo na našoj zemlji, već i u kibernetičkom prostoru”. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na upit o komentaru. Međutim, Rusija rutinski poriče da provodi ofenzivne kibernetičke operacije.

Kibernetički ​​napad koji uništava satelitski modem i dalje je najvidljiviji oblik digitalnog ratovanja, ali od tada su se dogodili mnogi drugi i nisu svi objavljeni u javnosti. “To je bio najveći pojedinačni događaj”, rekla je Joyce. Kibernetički napad, osim modema u Ukrajini, zahvatio i modeme diljem Europe, a posebice one koji se koriste u vjetroturbinama kojima upravlja njemačka energetska tvrtka Enercon. Tvrtka je tada objavila da je “masovni prekid” satelitskih veza u Europi utjecao na rad 5 800 vjetroturbina u srednjoj Europi.





Viasat je u priopćenju naveo da će nastaviti raditi s vladinim dužnosnicima na istrazi hakiranja. Tvrtka nije dala ažurirane informacije o komentarima dužnosnika Viasata krajem ožujka da se hakeri još uvijek pokušavaju miješati u poslovanje tvrtke, iako s ograničenim učinkom. Milijarder SpaceX-a Elon Musk rekao je da se satelitska širokopojasna usluga Starlink njegove tvrtke, koja je dostupna u Ukrajini, odupire pokušajima ruskog kibernetičkog ometanja i hakiranja, iako je u objavi na Twitteru dodao: “Pojačavaju svoje napore”.

Nedavno smo prenijeli tekst Foreign Affairsa u kojem se autor, između ostaloga, osvrće na scenarij moguće eskalacije kibernetičkog ratovanja. Navodi se da je “Unatoč asimetriji između Moskve i Washingtona u tradicionalnim mjerama moći, najsofisticiranije rusko digitalno oružje više […] destabilizirajuće od nuklearnih projektila koji su prijetili Sjedinjenim Američkim Državama i Europi 1980-ih. Kibernetičko ​​oružje ne može odmah ubiti ljude, ali je vrlo destruktivno – sposobno nanijeti ozbiljnu štetu financijskim sustavima, električnim mrežama i drugoj bitnoj infrastrukturi. Što je najvažnije, države imaju daleko veću vjerojatnost da će koristiti kibernetičko oružje od drugog oružja za masovno uništenje jer ga je lakše izgraditi, lakše se sakriti, od njega se iznimno teško braniti i gotovo ga je nemoguće odvratiti.”

 





Medij: Novi hladni rat uskoro bi se mogao zahuktati

Komentari

komentar

You may also like