Zapadni mediji o Putinovom govoru: kraj hegemonije SAD-a

Na tradicionalnom „Valdajskom forumu“ o međunarodnim odnosima i politici, koji se održava u ruskom Sočiju i privlači veliki broj stručnjaka i novinara iz cijeloga svijeta, jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin, između ostalog, izjavio, kako ruska vojska, u slučaju nuklearnog napada na Rusiju, može izvršiti identičan odgovor. Putin je takav scenarij i sarkastično opisao, kazavši: „Mi ćemo otići u raj, a oni će jednostavno izgorjeti.“ Upravo se ta fraza na društvenim mrežama i od strane ruske liberalne oporbe smatra kao Putinov „istup agresije“, dok su Zapadni mediji pozornost ipak usmjerili na nešto drugo, pri čemu je zanimljivo kako je njihov zaključak potpuno suprotan zaključku ruskih liberala.

Tako Financial Times navodi, kako Putin u svom govoru najavljuje kraj hegemonije Sjedinjenih Američkih Država i da se „okreće od loših odnosa sa Zapadom i naglašava rastuće istočne veze“.
https://www.ft.com/content/66657d48-d2f2-11e8-a9f2-7574db66bcd5

Također se citira druga Putinova fraza: „Stanje napetosti i histerije nije naš put… Mi nikome ne radimo problem. Nadam se kako mi možemo uspostaviti dijalog.“ Financial Times dalje ukazuje na energetske projekte između Rusije i Egipta i proširenje suradnje između Rusije i Kine, a također se apostrofira Putinova izjava, kako će novo oružje, koje je bilo predstavljeno u ožujku ove godine, tijekom idućih mjeseci biti u sastavu ruske vojske. Ruski čelnik je kazao kako Rusija priprema svoj odgovor na globalni razmještaj američkog PRO sustava i usavršava svoje ofanzivne sustave, poput sustava „Avangard“, u čemu je Rusija „preskočila sve svoje partnere i konkurente u toj sferi“.

Američki Huffington Post također piše kako Putin „pozdravlja zalaz američkog svjetskog gospodstva“ i također obraća pozornost na njegove riječi o novom oružju. HP tako piše: „Što se tiče SAD-a, on je (Putin) rekao, kako „carstva često misle da mogu činiti nevelike greške… zato što su ona toliko jaka. Ali kada broj tih grešaka nastavlja rasti, on dolazi do razine koju ona više ne mogu izdržati. On je dodao: „Država može imati osjećaj nekažnjivosti, da vi možete bilo što učiniti. To je posljedica monopola jednopolarnog svijeta… Taj monopol nestaje“, piše američki medij.
Pišući o ruskom nuklearnom odgovoru, HP dalje navodi, kako Rusija ne namjerava prva primjeniti atomsko oružje, već da je Putin rekao kako će ga „Rusija upotrijebiti samo kao odmazdu protiv udara protivnika“.

Britanski Sky News također interpretira Putinove jučerašnje riječi i smatra ih izjavom o nenapadanju: „Agresor mora znati, kako je odgovor neizbježan.“ Jasno je kako je riječ o uzročno-posljedičnoj vezi tj, ukoliko se Rusija napadne, uslijedit će njezin odgovor, i obratno, ukoliko do tog napada ne dođe, nema niti ruskog napada.

U cjelosti, Putinov govor, iako nedvojbeno snažan, ipak je u okvirima normalnog političkog dijaloga i zapadni ga mediji u većini ne doživljavaju agresivnim.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like