Zapadni mediji u posjetu Tillersona Rusiji nisu vidjeli znakove zatopljenja

Iako ima medija koji primjećuju manje znakove zatopljenja američko-ruskih odnosa nakon posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Rusiji, većina Zapadnih medija slaže se u ocjeni kako se raznoglasja po ključnim pitanjima između Moskve i Washingtona nastavljaju i dalje.

Pregovori američkog i ruskog šefa diplomacije održani su 12. travnja u Moskvi, a trajali su gotovo čitavi dan: od susreta dvojice ministara u ruskom MVP, do večernjeg susreta u Kremlju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Obje strane sastanak su ocijenile konstruktivnim, a dvojica ministara su upoznali jedan drugog sa stavovima svojih zemalja po pojedinim međunarodnim problemima (kao da im oni već od ranije nisu bili poznati, op. GN.).

Većina medija pozornost posvećuju Tillersonovim riječima, prema kojima se odnosi s Rusijom nalaze „na najnižoj razini“. The New York Times navodi, kako Tillerson i Lavrov, čini se, „nisu mogli doći do suglasja glede činjenica o napadu kemijskim oružjem protiv sirijskih civila, ili ruske umješanosti u američke izbore“. Američki medij smatra kako to ukazuje na „osjetno manji pomak prema poboljšanju odnosa“. Američki medij također navodi kako se prije nekoliko tjedana „Tillerson nadao usmjeriti radni posjet (Rusiji, op. GN.) na borbu protiv „Islamske države“, ali umjesto toga njegov „prioritet broj jedan“ zatamnio je kemijski napad u Siriji i njegova istraga, kao i pitanje koliko se ozbiljno Putin miješao u američke predsjedničke izbore“.

Britanski The Guardian piše, kako neovisno o tome što je nakon dvosatne audijencije Kremlj odlučio potvrditi svoju spremnost za povratak sporazumu o sprječavanju incidenata u Siriji, susret „nije mogao regulirati bilo kakva duboka proturječja između dviju država po Siriji, Ukrajini ili umješanosti Moskve u američke izbore 2016. godine“. Tijekom pregovora, duboka proturječja između dviju država bila su javno vidljiva, navodi britanski medij. Kada su dvojica ministara sjedila na medijskoj konferenciji, bila su vidljiva, „fundamentalna proturječja između SAD-a i Rusije po Siriji i drugim pitanjima“, koja su i dalje ostala na snazi.

The Washington Post piše, kako pregovori „teško da su doveli do važnijeg napretka jer su se nakon (američkog, op. GN) raketnog napada prošlog tjedna američko-ruski odnosi pogoršali na jedan od najlošijih pokazatelja od vremena Hladnog rata“. Po više pitanja, „između njih i o kemijskom napadu i Asadu, potpori Rusije separatistima koji šire sukob u Ukrajini, ruskoj umješanosti u američke izbore, diplomati su predstavljali različita objašnjenja i činjenice“. Međutim, nastavlja dalje WP, po nekoliko problema šefovi diplomacija govorili su o „velikom razumjevanju“. Tako su se suglasili oko toga, da „Korejski poluotok mora biti slobodan od atomskog naoružanja, da Sirija mora biti „cjelovita i stabilna“ poslje poraza „Islamske države“, da mora biti više komunikacije između diplomata i vojnika SAD-a i Rusije“.

U središtu razgovora glavnih američkih i ruskih diplomata ipak je bila Sirija. Upravo su po tom pitanju bila vidljiva najveća razmimoilaženja u stavovima dviju država. Tako američki The Financial Times piše kako je „najoštrije pitanje ostalo ono o budućnosti predsjednika Sirije Bashara Asada, glede čega su se Lavrov i Tillerson i porječkali pred novinarima“.





Koji su slabi znakovi zatopljenja?

Financial Times navodi kako su se „Rusija i SAD u srijedu otvoreno spotaknuli o sudbinu sirijskog režima,  ali poslje otvorenih razgovora između Vladimira Putina i Rexa Tillersona, čini se, malo su umanjili proturječja“.  Putin je izjavio kako se odnosi između dviju država nisu poboljšali već su oni „degradirali“ posljednjih mjeseci. „Ali izjave Lavrova i Tillersona, najvišeg predstavnika SAD-a koji je posjetio Rusiju nakon što je Trump postao predsjednik, bile su više pomirljive nego što bi jačale napetost“, smatra američki medij.

The Wall Street Journal također naglašava, kako se Tillerson „suzdržavao od optužbi Rusije za povezanost s kemijskim napadom u regiji Idlib prošloga tjedna“.





 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like