Započeli pristupni pregovori o ulasku Sjeverne Makedonije i Albanije u EU

Europska unija pokrenula je pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, izjavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

“Danas Albanija i Sjeverna Makedonija otvaraju pristupne pregovore s EU. Ovaj povijesni trenutak je vaš uspjeh”, rekla je premijerima dviju zemalja. “Pokazali ste toliko trajne predanosti našim vrijednostima, pokazali ste otpornost, ojačali ste vladavinu prava, borili ste se protiv korupcije, imate slobodne medije, proveli ste bezbrojne reforme”, rekla je von der Leyen. “Narod Albanije i Sjeverne Makedonije to zaslužuje i svi ćemo biti na dobitku kada jednog dana poželimo dobrodošlicu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji kao punopravnim članicama Europske unije”, tvrdi von der Leyen, a prenosi AFP.

Bugarska je blokirala bilo kakav napredak u pregovorima o pridruživanju Sjeverne Makedonije EU-u zbog nesuglasica oko jezičnih i povijesnih pitanja. To je također zaustavilo status Albanije, jer ih EU tretira kao paketa. Premijer Albanije Edi Rama se čak požalio da se njegova žemlja, ni kriva ni dužna, pronašla u ulozi taoca. No, u nedjelju su dvije zemlje potpisale sporazum kojim se otvara put za početak pregovora nakon pritiska iz Francuske da konačno riješe te nesuglasice, prenosi DW.

Albanija je zemlja kandidatkinja za članstvo u EU od 2014., dok je Sjeverna Makedonija taj status dobila 2005. godine. Razgovori koji su danas započeli u Bruxellesu vodit će se u desecima područja koja se nazivaju poglavljima pravne stečevine. Obje zemlje će morati uskladiti svoje zakone sa zakonodavstvom EU u tim područjima. Zemlje će se moći pridružiti EU čim ovaj proces završi. Međutim, ne postoje rokovi za dovršetak pregovora. EU je započela pristupne pregovore s Turskom još 2005. godine, a dovršetak procesa još nije na pomolu.

Komentari

komentar





You may also like