Započeo novi pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja

Ukrajina je u petak priopćila da je u tijeku novi pokušaj evakuacije brojnih civila zarobljenih u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju. Prijašnje pokušaje evakuacije civila spriječile su, tvrdi se, krvave borbe s ruskim snagama, izvještava Reuters.

Mariupolj, strateška južna luka na Azovskom moru, izdržala je najrazorniju opsadu u ratu, a prostrana čeličana Azovstal iz sovjetskog doba posljednji je dio grada kojega još uvijek drže ukrajinski borci. Evakuacije stotine civila koji su se sklonili u mrežu tunela i bunkera tvornice započele su za vikend uz posredništvo UN-a, ali su posljednjih dana zaustavljene jer se ponovo povećao intenzitet borbi. “U tijeku je sljedeća faza spašavanja naših ljudi iz Azovstala. Informacije o rezultatima naknadno će se dostaviti”, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika. Nije otkrio više detalja.

Rusija je svoju najjaču vatrenu moć usmjerila na istok i jug Ukrajine, nakon što nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev u prvim tjednima nakon invazije 24. veljače. Cilj nove fronte je ograničiti Ukrajini pristup Crnom moru, ključnog za njezin izvoz žitarica i metala, te povezivanje teritorija pod ruskom kontrolom na istoku s poluotokom Krimom koji je Moskva anektirala 2014. godine. Moskva svoje postupke naziva “specijalnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje te zemlje od antiruskog nacionalizma kojeg potiče zapad. Ukrajina i zapad tvrde je Rusija pokrenula ničim izazvanu vojnu agresiju.

Ukrajinski glavni stožer objavio je u petak da ruske snage nastavljaju svoje “pokušaje potpunog preuzimanja oblasti Donecka i Luhanska”, istočna područja koja su 2014. godine djelomično zauzeli proruski separatisti.  Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je raketnim napadom uništilo veliko skladište streljiva u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku. Uz to, tvrde da je ruska protuzračna obrana oborila dva ukrajinska ratna zrakoplova u regiji Luhansk. Nije bilo moguće neovisno provjeriti izjave nijedne strane o događajima na bojištu.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da bi Rusija mogla pojačati svoju ofenzivu prije 9. svibnja kad Moskva slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

 





Civili evakuirani iz Mariupolja; mnogi ostali u Azovstalu

Komentari

komentar





You may also like