Započeo sastanak Biden-Putin, teme su: Ukrajina, Arktik, Sirija, Iran, Afganistan i hakiranje

Po prvi puta u ulozi predsjednika, sastali su se Joe Biden i Vladimir Putin. Rukovali su se u Ženevi ispred povijesne vile La Grange.

Sastanak će trajati 4 il 5 sati. Prvi dio sastanka je manji i intimniji, a nazočit će mu samo predsjednici uz prevoditelje te državnog tajnika SAD-a Antony Blinkena i ruskog ministra VP Sergeja Lavrova. U drugom dijelu sastanka dolazi do otvorene diskusije kojoj će se pridružiti i drugi delegati, prenosi RT.

Niti Moskva niti Washington ne očekuju drastične promjene, ali očekuju barem “uspostavu dijaloga”. Retorika s obje strane je nešto “mekša” zadnjih dana. Biden je za Putina rekao da je “talentiran” i “dostojni oponent”, dok je Putin pohvalio Bidenovu “profesionalnost”.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov je pozdravio novu retoriku Bijele kuće, ali je izrazio i blago negodovanje jer su ipak zadržali fraze kao što su “pritisak” i “zadržavanje” Moskve.

Jučer su i Bidenov i Putinov savjetnik za vanjsku politiku najavili teme razgovora koje su zbilja široke. Pričat će o: Ukrajini, Afganistanu i povlačenju NATO-a, Iranu i nuklearnom programu, Siriji, Libiji, hakiranju i cyber kriminalu, klimatskim promjenama, energetskom interesu prema Arktiku, Izraelu, sukobu Nagorno-Karabakh i korejskom poluotoku.

Komentari

komentar
You may also like