Započinje era intenzivnog natjecanja s Kinom, tvrdi povjerenik Bijele kuće za Aziju

Dr. Kurt Campbell, američki koordinator za pitanja Indo-Pacifika prije Vijeću za nacionalnu sigurnost u srijedu je imao izlaganje na Sveučilištu Stanford. Tom je prilikom, nesvojstveno diplomatskom diskursu, iznio svoje viđenje odnosa s Kinom na vrlo direktan način.

“Period koji bi se široko mogao opisati kao period angažmana s Kinom je došao kraju. Politika SAD-a prema Kini od sada će djelovati pod novim strateškim parametrima. Nova dominantna paradigma bit će kompeticija.”– kazao je Campbell, a prenio Bloomberg.

Campbell je rekao da zaokret Peking od vladavine predsjednika Xi Jinping vodi prema sve većoj “oštroj i tvrdoj moći”, a poruke iz Kine govore o sve asertivnijoj ulozi. Kao primjer je naveo sukob s Indijom na himalajskoj granici, trgovački rat protiv Australije i “wolf warrior” diplomaciju (“vučji ratnik”, prema kineskom akcijskom filmu označava agresivnu diplomaciju).

Kurt Campbell tvrdi kako je Xi, od zasjedanja na mjesto predsjednika u 2012., skoro potpuno ugasio 40 godina star mehanizam koji osigurava kolektivnu vladavinu na vrhu partije, što mu je dalo mnogo veću individualnu moć.

Američki diplomat prisjetio se u predavanju svojih susreta sa Xi Jinpingom. Tvrdi da je bio “nesentimentalan”, “duboko ideološki nastrojen” i “ne previše zainteresiran za ekonomiju”.

“Američki pristup Kini jest staviti Kinu pod svoj sustav, ne samo u ekonomiji, nego i politici. SAD osjećaju da Kina preuzima svjetsku ekonomiju, pa nastoje zadržati širenje.”- kazao je profesor Wang Yiwei, bivši kineski diplomat za Bloomberg.
Kurt Campbell više je puta tijekom predavanja istaknuo da je za SAD ključna suradnja sa saveznicima ako žele konkurirati sve agresivnijoj Kini.

.

Komentari

komentar

You may also like