Zapovjedni američki desantni brod stigao je u Litvu

Američka mornarica je objavila da je jedan od njezinih najvećih ratnih brodova stigao u Klaipedu u Litvi. Amfibijski (desantni) jurišni brod USS Kearsarge (LHD 3) klase Wasp, zapovjedni je brod 22. pomorske ekspedicijske jedinice. Pristizanje u luku Klaipedu u Litvi je planirani posjet luci u kolovozu, prenosi The Defense Blog.

Prisutnost broda u Litvi temelji se na snažnoj i trajnoj suradnji koju Sjedinjene Države dijele s tom baltičkom zemljom, tvrde iz mornarice. Posjet desantnog broda uslijedio je nakon posjeta tom lučkom gradu od strane američkog razarača s navođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Gravely (DDG 107) u svibnju 2022.

Dok su u luci, čelništvo broda i mornarice sudjelovat će na svečanoj konferenciji na pristaništu s litvanskim vojnim i civilnim čelnicima. “Kearsarge ARG/MEU tim ima privilegiju posjetiti povijesni i lijepi grad Klaipedu, jačajući veze između SAD-a i zemlja na Baltičkom moru”, rekao je kapetan Tom Foster.

Američka 22. pomorska ekspedicijska jedinica sastoji se od već spomenutog Kearsargea i još dva amfibijska broda: USS Arlington (LPD 24) i USS Gunston Hall (LSD 44). Arlington i Gunston Hall trebali bi obaviti istovremeni posjet luci Riga u Latviji, također ovog mjeseca. Posjet američke mornarica upravo baltičkim zemljama upravo u ovom periodu gotovo sigurno ime veze s najavljivanim pojačanjem istočnog krila NATO saveza nakon početka rata u Ukrajini. Prošlog je tjedna rusko zrakoplovstvo poslalo tri aviona MiG-31I s hipersoničnim i nuklearno sposobnim projektilima Kinžal u Kalinjingrad i time povećala prijetnju susjednim baltičkim državama.

Komentari

komentar





You may also like