Zapovjednik američke vojske u Siriji i Iraku upozorio Moskvu

Novi zapovjednik američke vojske u Siriji i Iraku general Stephen J. Townsend, upozorio je Moskvu i Damask, kako će SAD štititi svoje specijalne postrojbe na sjeveru Sirije u slučaju da na zone njihovog razmještaja budu vršeni zračni napadi.

Američki general za CNN je izjavio sljedeće: „Mi smo izvijestili Ruse gdje se nalazimo. Oni su priopćili kako su o tome izvijestili sirijsku stranu. Opet ću reći, da ćemo se mi zaštititi ukoliko osjetimo ugrozu.“ Istodobno je kazao kako teroristička organizacija „Islamska država“ može biti razbijena sljedeće godine, priznavši ipak kako takvi planovi mogu zvučati previše ambiciozno.

Podsjećamo kako su odnedavno, nakon razmještaja ruskih strateških bombardera u Iranu, ti zrakoplovi skupa sa sirijskim izvršavali napade na dijelove sjevero-istočnog sirijskog grada El-Hasake koji se nalaze pod nadzorom tamošnjih Kurda http://geopolitika.news/analize/sirijsko-bombardiranje-kurda-ukazuje-na-radanje-regionalnog-trojnog-pakta/).

U ovom kontekstu podsjećamo i na nedavnu radikalnu izjavu bivšeg zamjenika direktora CIA-e Michaela Morella, koji je pozvao na „ubijanje Rusa i Iranaca“ u Siriji. Naravno, u ovom slučaju je ipak naglasak na riječ „bivši“, pa je potpuno jasno kako takve izjave služe isključivo u svrhu psihološko-propagandnog ratovanja i nemaju temelja u realnoj politici. Međutim, one itekako ostavljaju traga u odnosima zemalja koje ih se tiču, o čemu svjedoči i posljedična reakcija glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, koja je izjavila kako su pregovori Rusije i SAD-a po pitanju Sirije „ušli u sudbonosnu fazu“, a ovakve ih izjave samo „devalviraju“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like