Zapovjednik američkih specijalaca u Kongresu: vojnici su umorni, raste broj samoubojstava

General Raymond Thomas, zapovjednik američkog zapovjedništva za specijalne operacije (USSOCOM), početkom svibnja je pred senatskim odborom za obranu izjavio, kako američke specijalne postrojbe danas nisu u stanju održavati trenutačni intenzitet operacija. Vojnici su psihički iscrpljeni nakon 15 i pol godina neprekidnog ratovanja, što se, između ostalog, odražava i na sve veći broj njihovih samoubojstava.

O samom broju samoubojstava general iz etičkih razloga nije želio govoriti. Međutim, naglasio je kako trenutačno čak 8 tisuća vojnika specijalnih postrojbi obnaša dužnosti u više od 80 država svijeta gdje sudjeluju u snažnim vojnim aktivnostima. Njih 55,3% se nalazi na Bliskom istoku, 17,3% u Africi, a 12,7% u Europi. U Siriji se nalazi oko 500 američkih specijalaca.

Od travnja ove godine već je poginulo četvero vojnika specijalnih snaga: jedan u Somaliji i troje u Afganistanu. U godinu dana poginulo je 20 vojnika iz američkih elitnih postrojbi. Prema medijskim informacijama, u 2016 godini američki specijalci su se nalazili u čak 138 zemalja svijeta. Oni ratuju protiv terorističkih organizacija „Islamska država“, „Al-Qaida“ i „Al-Shabaab“ u Somaliji, a pripremaju se i za moguće operacije u Sjevernoj Koreji i misiju u Istočnoj Europi „u slučaju ruske agresije“.

Takva količina akcija izaziva sve veći stres, a američko vojno zapovjedništvo olako, kao najučinkovitiju i najjeftiniju varijantu, poseže upravo za specijalnim snagama u odnosu na druge snage američke vojske. Riječi američkog genarala i zapovjednika Specijalnih operacija nisu usamljene. Podsjećamo, kako je još 2015. godine visokopozicionirani general američke vojske Joseph Votel upozoravao na prevelik pritisak koji se vrši na postrojbe američkih specijalnih snaga.

 

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like