Zapovjednik Azova: Civili i teško ranjeni evakuirani iz čeličane u Mariupolju

Zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov rekao je u videu objavljenom u petak da su civili i teško ranjeni borci evakuirani iz čeličane Azovstal u Mariupolju, ne dajući više naznaka o sudbini ostalih njezinih branitelja, izvještava Reuters.

“Stalno smo isticali tri najvažnija uvjeta za nas: civile, ranjene i mrtve”, rekao je potpukovnik Denys Prokopenko, zapovjednik, u videu podijeljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Civili su evakuirani. Teško ranjenima je pružena potrebna pomoć i oni su evakuirani, da bi kasnije bili razmijenjeni i dopremljeni na teritorij pod kontrolom Ukrajine”, rekao je Prokopenko.

Ukrajina je u ponedjeljak naredila garnizonu u Mariupolju da se povuče, ali je od tada dala svega nekoliko pojedinosti o onome što opisuje kao pokušaj spašavanja boraca iz Azovstala, posljednjeg bastiona ukrajinskog otpora. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da se u Azovstalu do sada predalo gotovo 2000 ukrajinskih vojnika. Ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili taj broj, a Reuters ga nije uspio provjeriti.  Ujedinjeno Kraljevstvo u petak je priopćilo da se oko 1700 boraca predalo, a nepoznati broj ostao je unutra. Potpuno napuštanje bunkera i tunela bombardirane tvornice okončalo bi najrazorniju opsadu rata koji je započeo kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Prokopenko je rekao da je proces uklanjanja mrtvih iz Azovstala još u tijeku. “Nadam se da će u bliskoj budućnosti rodbina i Ukrajina moći časno pokopati svoje vojnike”, rekao je.

Rusiji je potreban Mariupolj, jedna od glavnih ukrajinskih morskih luka, kako bi učvrstila svoju kontrolu nad zemljom koju je zauzela duž obale, sežući sve do anektiranog Krima. Grad je sada urbana pustoš razbijena topništvom i uličnim borbama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su posljednji branitelji Mariupolja – redovni vojnici, kao i pripadnici Nacionalne garde, kojoj pripada i pukovnija Azov – nacionalni heroji i da se nada da ih je moguće zamijeniti za ruske zarobljenike. Moskva pukovniju Azov naziva “nacistima”. Postrojba, formirana 2014. kao milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, poriče da je fašistička, a Ukrajina kaže da je reformirana od svog radikalnog nacionalističkog podrijetla.

Kremlj je rekao da će se branitelji Azovstal tretirati u skladu s međunarodnim normama. Neki ruski zastupnici zahtijevali su da im se sudi za ratne zločine, a jedan je rekao da bi se trebali suočiti sa smrtnom kaznom. Međunarodni odbor Crvenog križa kaže da je dobio pristup popisu stotina zatvorenika iz pogona, ali nije precizirao koliko ih ima.

 





Crveni križ počeo popisivati ratne zarobljenike iz Azovstala

Komentari

komentar





You may also like