Zapovjednik CENTCOM-a: nužan je stalni pritisak na teroriste u Siriji

Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američke vojske CENTCOM (čija je zona odgovornosti Bliski istok) general Joseph Votel, upozorio je u utorak, 5. veljače,  kako će teroristička organizacija „Islamska država“ i dalje predstavljati veliku ugrozu u regiji nakon planiranog povlačenja američkih vojnih snaga iz Sirije. ISIL, prema riječima generala, i dalje raspolaže ljudskim i drugim potencijalom za nastavak oružane borbe.

Ove izjave američkog generala sadrže upozorenje određenih američkih sadašnjih i bivših vojnih službenika koji ukazuju na rizike povratka „IS“ nakon američkog povlačenja iz Sirije po naredbi predsjednika Donalda Trumpa, navodi Reuters. „Mi moramo vršiti pritisak na tu (terorističku) mrežu. Oni (ISIL) se mogu vratiti ukoliko se mi tome ne budemo suprostavljali“, kazao je general Votel.

Podsjećamo: kontrola teritorija od strane ISIL-a u Siriji ubrzano se smanjuje i trenutačno iznosi svega od 15-30 kilometara kvadratnih. Međutim, Pentagonovi analitičari smatraju kako bi ISIL u narednih godinu dana mogao vratiti znatan dio ranije nadziranog teritorija, iskorištavajući „vakuum vlasti u pojedinim dijelovima Sirije, kao i odsustvo vojnog pritiska“. Prije nekoliko dana predsjednik Donald Trump najavio je američki vojni ostanak u Iraku, između ostalog, kako bi se i dalje moglo djelovati po terorističkim postrojbama u susjednoj Siriji, ali i nadzirati neugodni Iran, što je izazvalo veliko negodovanje službenog Bagdada ali i Iračana u cjelosti. O reakcijama Irana na Trumpovu izjavu suvišno je i govoriti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like