Zapovjednik Glavnog stožera francuske vojske o reorganizaciji svjetskog poretka

Na kraju hladnog rata neki su naivno vjerovali da je „kraj povijesti“ i da više neće biti velikih sukoba. Ali tamo je već bilo sjeme unutarnje frustracije dijela zemalja u razvoju, a posebno arapsko-muslimanskog svijeta. Također se govorilo protiv zapadnog svijeta, koji se smatra dominantnim i hegemonijskim. Ova frustracija rodila je želju za osvetom 

Francuska ne bi smjela dozvoliti da se uvuče u sukob između Sjedinjenih Država i Kine, republika mora zauzeti uravnotežen stav, riječi su to zapovjednika Glavnog stožera francuskih oružanih snaga generala Françoisa Lecointre u intervjuu za tamošnji medij Le Figaro objavljen sinoć 21. svibnja.

“Idemo prema reorganizaciji svjetskog poretka, koja će se graditi oko konkurencije između Sjedinjenih Država i Kine. U ovoj reorganizaciji sve će zemlje svijeta biti primorane odabrati svoju stranu. Iako ne dovodimo u pitanje naš odnos sa Sjedinjenim Državama, ne bismo trebali biti uvučeni u besmisleno sučeljavanje koje bi moglo nastati između Kine i Sjedinjenih Država”, izjavio je zapovjednik francuske vojske.

Prema Lecointreu, Francuska i druge europske zemlje “moraju pronaći uravnotežen položaj oslanjajući se na strateške partnere“.

On smatra kako, trenutačno, Rusija i Kina predstavljaju opasne konkurente za Francusku u pomorskoj i svemirskoj sferi.
“Moramo pronaći načine za pregovore. Ali danas smo u fazi napuštanja takve regulacije. Ovo je sučeljavanje opasno”, izjavio je general.

Lecointre vjeruje kako “Moskva pokušava oslabiti (francuski) demokratski model djelujući na prostoru digitalnih tehnologija“, a ta se prijetnja tiče i nacionalnog teritorija i regija u kojima Francuska ima vlastite interese.

“Danas je nazočnost Rusije, Turske ili Kine u Africi alarmantna”, dodao je.

“Napetost će biti ozbiljnija. Na kraju hladnog rata neki su naivno vjerovali da više neće biti velikih sukoba.” Međutim i tada su “u nekim zemljama u razvoju, a poglavito u državama arapskog svijeta, postojali znakovi unutarnjeg nezadovoljstva. Nezadovoljstvo je izraženo i protiv zapadnog svijeta, koji je doživljavan kao hegemon”.

“Vidjeli smo posljedice svega toga ranih 2000.-ih, a onda je bilo i terorističkih napada u Francuskoj. Imat ćemo to još dugo. Teroristička prijetnja vrlo je osjetljiva za društvo”, rekao je Lecointre.

Prema njegovu mišljenju, “nema razloga misliti da će ta nestabilnost završiti za deset do dvadeset godina”.

 
Komentari

komentar

You may also like