Zapovjednik Mossada najvjerojatnije ubijen u napadu dronom u sjevernom Iraku

Lokalni irački mediji navode da su u sinoćnjem napadu dronom tri vozila pogođena na autocesti u Erbilu, u regiji iračkog Kurdistana.

Nekoliko sati nakon napada, libanonski medij  Al Mayadeen TV blizak Teheranu je izvijestio da je  Mossadov tim bio u vozilima i da su bili glavna meta operacije. Prema Twitter računu IntelSky, koji je specijaliziran za analizu međunarodnih sukoba u regiji, u napadu je ubijen viši časnik Mossada. Prema tom izvoru, izraelski obavještajni časnik Ilak Ron, zapovjednik Mossadove jedinice za atentate ubijen je u napadu dronom kamikazom. Nijedna skupina još nije preuzela odgovornost za napad dronom, a izraelski dužnosnici također još nisu komentirali incident.

Špekulira se da je napad je bio čin osvete Irana, nakon što je nekoliko zapovjednika Zbora garde Islamske revolucionarne garde bilo na meti Izraela posljednjih godina. Teheran je najviše razbjesnilo ubojstvo generala Qasema Soleimanija koji je ubijen u američkom zračnom napadu u Bagdadu u siječnju 2020., a tom napadu su pomogle informacije i logistika iz Izraela.

Komentari

komentar

You may also like