Zapovjednik NATO-a u Europi optužuje Rusiju za pomoć talibanima, Rusi optužbe nazivaju lažima

Zapovjednik NATO snaga u Europi američki general Curtis Scaparrotti optužio je Rusiju za potporu radikalnom talibanskom pokretu u Afganistanu.

„U posljednje vrijeme ja vidim utjecaj Rusije, rastući utjecaj u odnosima i vjerojatno, čak i u opskrbi talibana“, izjavio je general Scaparrotti u odboru za obranu američkog Senata. Pritom nije naveo bilo kakve konkretne dokaze.

Rukovoditelj departmenta za Aziju ruskog Ministarstva vanjskih poslova Zemir Kabulov te je optužbe odmah demantirao: „To su potpuno lažne tvrdnje i mi smo ne jednom na njih reagirali. … te su izjave izmišljene kako bi opravdale propast američkih političara i vojnika u afganistanskoj kampanji…“ Dodao je kako „Amerikanci traže krivca svuda samo ne u Washingtonu“.

Geopolitika.News podsjeća kako su američke optužbe za rusku pomoć talibanima  započele u listopadu prošle godine, a poklopile su se sa zaoštravanjem sigurnosnog  stanja u toj zemlji i problemima s kojima se suočava zajednički plan vlade u Kabulu i Obamine administracije za političkim riješenjem sukoba. On se temeljio na legaliziranju i inkorporiranju pojedinih radikalnih političko-vojnih pokreta u legalne političke i upravne strukture zemlje.  U tom smislu vlast je uspjela privući i određene dijelove razmrvljenog talibanskog pokreta nakon likvidacija njegovih dvaju prijašnjih vođa.  Službena Moskva na američke optužbe i reagira koristeći navedeni argument, navodeći kako Kabul već od ranije „legitimizira talibane“ koji su gotovo već bili i prozivani ravnopravnim partnerima u dijalogu nakon  susreta njihovih predstavnika i predstavnika vlade u Kabulu tijekom 2015. g. u Kataru, Kini, UAE, Norveškoj i Pakistanu.

Trenutačno je po Afganistan puno veći problem aktiviranje terorističkih napada od strane „Islamske države“ diljem zemlje, uključno i sam glavni grad Kabul, poput onog nedavnog – na vojnu bolnicu u rezidencijalnoj četvrti glavnog grada, u kojem je poginulo 49 osoba.

U Afganistanu se trenutačno nalazi oko 13 tisuća pripadnika NATO snaga.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like