Zapovjednik njemačke mornarice dao ostavku zbog komentara o Putinu i Krimu

Zapovjednik njemačke mornarice Kay-Achim Schönbach u subotu je odstupio s dužnosti nakon što je njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim “nikad neće vratiti Ukrajini”, dobila brojne kritike, piše Reuters.

“Zatražio sam od ministrice obrane Christine Lambrecht da me odmah razriješi dužnosti”, priopćio je viceadmiral Kay-Achim Schönbach. “Ministrica je prihvatila moj zahtjev”, dodao je. On je podnio ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala njemačkog veleposlanika i Schönbacha da povuku izjavu.

“Ono što on zaista želi je poštovanje”, rekao je o Putinu. “I Bože moj, dati nekome poštovanje ne košta puno, ako ne i ništa. Ako se mene pita, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahtijeva i vjerojatno također zaslužuje”.

Schönbachovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100 tisuća vojnika blizu ukrajinskih granica, što je dovelo do tjedana diplomatskih napora da se spriječi rat. Rusija niječe da planira bilo što, no također zahtijeva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Europe.

Komentari

komentar

You may also like