Zapovjednik USSTRATCOM-a: moguć je nuklearni rat s Rusijom ili Kinom

Prilično zabrinjavajuće riječi stigle su iz usta, preciznije pera zapovjednika američkog Strateškog zapovjedništva (USSTRATCOM), admirala Charles Richard, koji u svom članku u službenom vojnom mediju US Naval Institute, naslovljenom kao “Izgradnja strateškog odvraćanja za 21. stoljeće”  nije isključio mogućnost nuklearnog rata s Rusijom ili Kinom.

Od raspada SSSR-a, navodi Richard, američko Ministarstvo obrane nije moralo razmatrati mogućnost izravnog vojnog sukoba s nuklearnom silom, ali da se sada “stanje promijenilo”.

„Postoji stvarna mogućnost da bi regionalna kriza s Rusijom ili Kinom mogla brzo prerasti u sukob s uporabom nuklearnog oružja, ako bi, prema njihovom mišljenju, u slučaju poraza korištenjem konvencionalnog oružja došlo do prijetnje (njihovom) političkom sustavu ili državi”, izjavio je admiral Richard.

Potom kritizira isključivanje mogućnosti uporabe nuklearnog oružja od strane američkih suparnika, kazavši kako je takav stav pogrešan i da su Kina i Rusija, u vrijeme  dok se američka vojska fokusirala na borbu s terorizmom, počele voditi “agresivnu politiku, kršeći međunarodne zakone na načine neviđene od vrhunca hladnog rata”.

„Moramo se aktivno natjecati kako bismo obuzdali njihovu agresiju. Prepuštajući se njihovim inicijativama, riskiramo ojačati njihovu percepciju da Sjedinjene Države ne žele ili ne mogu odgovoriti, što bi ih moglo dodatno isprovocirati”, navodi Richard u svom članku.

Ukazao je i na “otrežnjujući” rast strateških sposobnosti Rusije i Kine. U slučaju Ruske Federacije, to se izražava u modernizaciji ruskih nuklearnih snaga i razvoju novog oružja od strane Moskve, naglašava admiral.





„Proširenje nuklearnih sposobnosti i razvoj tehnološki naprednog oružja nisu jedini načini na koje Rusija izaziva globalnu stabilnost. Njihove vojne snage često su uključene u nesigurne aktivnosti u neposrednoj blizini američke vojske – akcije koje se odražavaju u (medijskim) naslovima poput “Ruski lovac Su-35 presreće američki zrakoplov P-8A iznad Sredozemnog mora”, a razarač je zbunio američku krstaricu s “nesigurnim” manevrom , navodi zapovjednik američkih snaga.

Komentari

komentar





You may also like