Zaraćene strane se međusobno optužuju za raketni napad na zatvor s ukrajinskim zarobljenicima

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina raketama HIMARS američke proizvodnje pogodila zatvor na teritoriju koji drže separatisti, ubivši 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika i ravnivši njih 75, izviještava Interfax.

“Raketni udar iz višecijevnog raketnog sustava američke proizvodnje (HIMARS) izveden je na istražni zatvor u području naselja Elenivka, gdje se nalaze ukrajinski vojni zarobljenici, uključujući i borce iz bataljuna Azov”, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Osim ubijenih i ranjenjih zatvorenika, ozlijeđeno je i osam zatvorskih djelatnika, dodaje se.

Ubrzo nakon se javila i ukrajinska vojska koja je demantirala izvođenje napada na zatvor na teritoriju pod kontrolom separatista. “Oružane snage Ruske Federacije izvele su ciljano topničko granatiranje kazneno-popravne ustanove u naselju Elenivka, Donjeckoj oblasti, gdje su također zatvoreni ukrajinski zatvorenici”, piše u priopćenju Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga objavljenom na Facebooku.

“Na ovaj način ruski okupatori slijede svoje zločinačke ciljeve – optužiti Ukrajinu za počinjenje ‘ratnih zločina’, kao i sakriti mučenja zarobljenika i pogubljenja”, napisao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. “Svi ruski mediji puni su tvrdnji da je Ukrajina raketirala zatvor u Elenivki blizu Donjecka, gdje su bili ukrajinski ratni zarobljenici, uglavnom iz Azovstala”, napisao je preko Twittera i zaključio: “Očito je da ukrajinska vojska nikada ne bi gađala takav objekt. To je ili falsifikat ili još jedan užasan ruski zločin”.

Komentari

komentar





You may also like