Zarif: Biden ima ograničeno vrijeme za povratak u nuklearni sporazum

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je u intervjuu za CNN kako Iran želi obnovu nuklearnog sporazuma te da je Teheran spreman za nove odnose sa SAD-om, ali da Biden ima “ograničen prozor mogućnosti” za pristupanje sporazumu.

“Vrijeme za SAD da se vrate u nuklearni sporazum nije ograničeno”, kazao je Zarif u intervjuu s Christiane Amanpour.

“SAD ima ograničen prostor mogućnosti zato što se Biden ne želi prikazati kao da pokušava iskoristiti neuspjelu politiku bivše Trumpove administracije”, dodao je.

Podsjetimo, američki državni tajnik Antony Blinken nedavno je izjavio da Iran možda samo nekoliko tjedana dijeli od stjecanja dovoljno materijala za razvoj nuklearnog oružja, pod uvjetom da se nastavi kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iran traži ukidanje sankcija za povratak obvezama iz nuklearnog sporazuma, a SAD traži od Irana da prvo prestane kršiti sporazum, nakon čega će se vratiti u sporazum.

Iran je potpisao 2015. nuklearni sporazum (JCPOA) sa svjetskim silama (SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija), kojim se obvezao na ograničenja razvoja nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.





Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2017., a Iran je odgovorio kršenjem odredbi sporazuma, odnosno obogaćivanjem urana skoro šest puta više, no što je dopušteno sporazumom.

Zarif je za CNN ponovio da Iran ne želi steći nuklearno oružje.

“Da smo htjeli razviti nuklearno oružje davno bi to učinili”, kazao je i dodao da su nuklearna oružja u koliziji s iranskim “idoeloškim pogledima”.





Komentari

komentar

You may also like