Zarif: “vrijeme curi za Amerikance”, brzo se moraju vratiti u nuklearni sporazum

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poručio je da SAD-u “vrijeme curi” za povratak u nuklearni sporazum, pošto će vlada morati 21. veljače, sukladno odluci parlamenta, pojačati proces obogaćivanja urana, ako se do tada ne ukinu sankcije.

Zarif je također istaknuo da se u lipnju održavaju predsjednički izbori u Iranu te da postoji opasnost od pobjede tvrdolinijaša, što bi ugrozilo sporazum.

“Vrijeme curi za Amerikance. Zbog zakona i izborne atmosfere nakon Iranske nove godine (21. ožujka, op.a)”, kazao je Zarif u intervjuu za novine Hamshahri, prenosi Jerusalem Post.

Parlament je usvojio zakon kojim zahtijeva od vlade obogaćivanje urana na 20 posto i povećanje zaliha slabo obogaćenog Irana, ako se u roku od 2 mjeseca ne ukinu ekonomske sankcije.

“Što duže Amerika odugovlači, to će više izgubiti. Izgledat će kao da se Bidenova administracija ne želi riješiti Trumpovog propalog naslijeđa”, kazao je Zarif.

“Ne trebamo se vratiti za pregovarački stol. Amerika mora pronaći kartu za povratak na stol”, dodao je.





Podsjetimo, američki državni tajnik Antony Blinken traži od Irana vraćanje u okvire nuklearnog sporazuma, pošto je Iran višestruko prekoračio zadana ograničenja obogaćivanja urana, kao odgovor na Trumpovo povlačenje iz sporazuma. Teheran pak traži da SAD prvo ukine gospodarske sankcije, nakon čega bi uslijedilo poštivanje obveza iz sporazuma.

Komentari

komentar





You may also like