Zaručnica Assangea traži od Bidena odbacivanje optužnice

Novi američki predsjednik Joe Biden mora odustati od zatvaranja Juliana Assangea ako želi pokazati da su SAD opet predvodnice slobode medija, rekla je Stella Moris, zaručnica Assangea za Reuters.

Prema njenom mišljenju, to je najbolji način da Biden ostavi nasljeđe Trumpa iza sebe. Amerika “ne može održavati ovu optužnicu dok tvrde da u svijetu brane slobodu medija”.

Julian Assange je proveo već 9 godina u zatvoru ili zatvoren u ekvadorskoj ambasadi u Londonu izbjegavajući izručenje SAD-u. Psihičko i fizičko zdravlje mu je time ozbiljno narušeno, a njegovi prijatelji tvrde da ne bi preživio put preko Atlantika.

Washington ga traži na temelju ozbiljnih optužnica za špijunažu. Assange, osnivač WikiLeaksa, javnosti je učinio dostupnim nekoliko milijuna dokumenata, uključujući i neke strogo povjerljive. Do djela povjerljivih dokumenata WikiLeaks došao je hakiranjem, ali i uz pomoć Chelsea Manninga koji je radio u američkoj vojsci. Na jednoj od “ukradenih” snimki se vidi kako američka vojska 2007. iz zraka ubija 18 ljudi u Bagdadu, uključujući i dvojicu dopisnika Reutersa te ranjava dvoje djece. Vijest je snažno odjeknula svijetom te je srozala imidž američke vojske i uloge u svijetu. WikiLeaks je otkrio i mnoge druge “škakljive” podatke uključujući zločine u Afganistanu te mučenja u Guantanamu.

Dok vrh SAD-a doživljava Assangea kao ozbiljnu prijetnju i čovjeka koji je snažno naštetio državi, brojni američki mediji su stali u obranu Assangeu te ga brane pozivajući se na slobodu medija zajamčenu prvim amandmanom američkog ustava.

 





 

Komentari

komentar





You may also like