Zastupnički dom SAD-a odobrio izuzeće sankcija Indiji zbog kupnje ruskih S-400

Zastupnički dom Kongresa SAD-a glasovanjem je usvojio zakonski amandman kojim se Indiji odobrava izuzeće od kaznenih sankcija pod zakonom CAATSA-e za kupnju proturaketnog obrambenog sustava S-400 od Rusije, prenosi AP.

Zakonski amandman usvojen je jučer tijekom razmatranja Zakona o autorizaciji nacionalne obrane (NDAA). Amandman koji je napisao i predstavio indijsko-američki kongresnik Ro Khanna, poziva Bidenovu administraciju da upotrijebi svoj autoritet kako bi Indiji omogućio izuzeće iz Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA). Khanna je, pomalo nategnuto, izuzeće tražio kako zbog razloga da se pomogne Indiji u odvraćanju agresora poput Kine. CAATSA je kontroverzni američki zakon koji ovlašćuje američku administraciju da nametne sankcije zemljama koje kupe značajnu obrambenu opremu od Rusije. Zakon je donesen, navodno, zbog ruske aneksije Krima 2014. i kao odgovor na navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.

“Sjedinjene Države moraju stajati uz Indiju suočenu s eskalacijom agresije iz Kine. Kao potpredsjedavajući Indijskog kluba, radio sam na jačanju partnerstva između naših zemalja i osigurao da se Indija može braniti duž indijske i kineske granice,” rekao je Khanna. “Ovaj amandman je od najveće važnosti i ponosan sam što vidim da je prošao u Domu na dvostranačkoj osnovi”, rekao je. Zakon je donesen 2017. i predviđa kaznene mjere američke vlade protiv bilo koje zemlje uključene u transakcije s ruskim obrambenim i obavještajnim sektorom. U listopadu 2018. Indija je potpisala ugovor s Rusijom vrijedan 5 milijardi dolara za kupnju pet jedinica raketnih sustava protuzračne obrane S-400, unatoč upozorenju tadašnje Trumpove administracije da bi nastavak ugovora mogao dovesti do američkih sankcija. S-400 je poznat kao najnapredniji ruski raketni obrambeni sustav dugog dometa zemlja-zrak.

SAD je već uveo sankcije Turskoj prema istom zakonu zbog kupnje S-400 od Rusije. Nakon američkih sankcija Turskoj zbog nabave raketnih sustava S-400, pojavile su se špekulacije da bi Washington mogao nametnuti slične kaznene mjere Indiji. SAD još nije donio nikakvu odluku o potencijalnim sankcijama ili izuzećima Indiji prema zakonu CATSAA za njezinu kupnju sustava S-400 od Rusije, rekao je u travnju državni tajnik Antony Blinken. Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Indija vodi neovisnu vanjsku politiku i da su njezine obrambene nabave vođene interesima nacionalne sigurnosti, prenosi Hindustan Times. 

Komentari

komentar





You may also like