Zašto bi vrhu Hamasa sukob mogao odgovarati?

Posljedni članak je o tome zašto bi sukob mogao odgovarati izraelskom premjeru. No, nije Neatnyahu nije jedini koji skuplja političke bodove na sukobu Izraela i Palestine.

Hamas se na političkom planu Palestine već dugo pozicionira kao spasitelj i jedina frakcija koja može Izraelu odgovoriti silom. Konkurencija Hamasu je umjerenija stranka Fatah koju je osnovao Yasser Arafat. Dok Fatah vodi palestinski dio Zapadne obale, Hamas vodi područje Gaze. Fatah i Hamas su 2007. bile sukobljene frakcije u civilnom ratu između Palestinaca.

Zajednički izbori za sve teritorije Palestine trebali su se nakon 15 godina održati prvi puta u siječnju ove godine. Prvo su odgođeni u siječnu, a krajem prošlog mjeseca odgođen i novi datum 22.5. Izbore je dva puta odgodio predsjednik stranke Fatah, Mahmoud Abbas koji je na poziciji predsjednika Palestinske samouprave (PNA). Analitičari tvrde da će izbore izgubiti i da mu je vladavina oslabljena.

Sukob s Izraelom, pogotovo onaj gdje Hamas ispaljuje 2000 raketa, pomaže Hamasu postaviti se kao moćnom čuvaru palestinskog naroda. Nešto za što “mlaki” Abbas nije sposoban. Nešto što Hamas računa da će birači prepoznati.

“Hamas je osjetio frustraciju Palestinaca što opet neće moć glasovati nakon puno vremena. Tada su požuriti napasti Izrael i tako učiniti napetosti u Jeruzalemu svojim problemom.” rekao je Gwendoline Debono, dopisnik iz Jeruzalema za France24. Naime, istočni Jeruzalem spada pod Zapadnu obalu, a ne Gazu gdje je Hamas. Pariški stručnjak za ovu regiju, Jean-Paul Chagnollaud, rekao je kako sada Hamas “ima priliku za politički dobitak ako se sada isprofilira kao glavni igrač u IzraeIsko- Palestinskom konfliktu. (France24)

Analitičar Gwynne Dyer za Sydney Morning Herald piše kako Hamas “dobiva” rat čak i kad za izgubi te da je Hamasov “poslovni model stalno odbijanje mira s Izraelom”.





Dakle Netanyahu i Hamas imaju slične probleme i interese. Zajedničko im je što se, barem deklarativno, ne vole. Zajedničko im je što skupljaju političke bodove na međusobnom sukobu. Zajedničko im je što je i jednima i drugima trenutno bitno uspostaviti vlast, čak bitnije nego ikada u zadnjih 15 godina. Zajedničko im je i oštro odbijanje rješenja o dvije odvojene države. Rješenje koje je idejno puno bliže opoziciji u Izraelu, ali i Fatahu.

Komentari

komentar





You may also like