Zašto izraelskom premijeru odgovara sukob baš sada?

Vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua traje od 2009. i nikad nije bila na “tanjem ledu”, nego tjednima prije ovog sukoba.

Niti nakon četiri izbora u dvije godine, Netanyahu i njegova stranka Likud nisu uspjeli oformiti vladu. Opozicijske stranke bile su vrlo blizu toga da konačno uspiju oformiti vladu bez njegove stranke.  Stranka Yesh Atid i njen vođa Yair Lapid, zajedno sa strankom Yamina i vođom Naftali Bennettom, skoro su oformile većinu koja je po prvi puta uključivala i neku arapsku stranku. Riječ je o stranki UAL vođe Mansour Abbas-a.

No, početkom sukoba, iz dogovora o novoj vladi je ispala konzervativna stranka Yamina. Jednostavno, suradnja s Palestincima dok padaju rakete, bit će nepopularna i u sukobu s vrijednostima stranke. Suradnja s Arapima bila je “škakljiva” i prije sukoba. Time je sukob donio Netanyahu nadu da će oformiti vladu ili će barem ići u nove, pete izbore u samo dvije godine.

Netanyahu gubitkom premijerske stolice neće izgubiti samo politički obraz. Naime, protiv njega je započet sudski postupak za 5 optužnica (korupcija, dogovaranje s vlasnicima medija, mijenjanje zakona da pogoduje telekomu…). Nakon dugo odgoda, ročišta su počela prošle godine, a prije 10 dana suđenje je ušlo u fazu gdje se prezentiraju dokazi koji uključuju i snimke. Analitičari iz Izraela tvrde da bi ga ostanak na premijerskoj poziciji mogao zaštiti od zatvora uz promjenu zakona. Ulog je velik za Benjamina Netanyahua.

Uz sve to, prosvjedi protiv premijera traju učestalo već godinu dana. Početkom ovog mjeseca su se intenzivirali zbog novih korupcijskih dokaza, kao i zbog popuštanja mjera zbog pandemije.
Za kraj, Netanyahu svo ovo vrijeme i skuplja svoje političke bodove na nacionalističkoj retorici putem “čvrste ruke” protiv “džihadističkog terorizma”. Strah Izraelskog naroda sada je veći, a time njegovi nacionalistički stavovi opet postaju važniji.

Ono što je dosadašnji sukob napravio za njega jest da je urušio potencijalu opozicijsku vladu, da je otklonio fokus s njegovog suđenja i dao mu veću nadu da će se spasiti zatvora.

Komentari

komentar

You may also like