Zašto se Rusija trudi zauzeti luku Mariupolj?

Gradonačelnik ukrajinskog Mariupolja objavio je danas da se taj grad nalazi pod stalnom topničkom vatrom u kojoj su poginuli civili te je oštećena infrastruktura, dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u šesti dan.

“Stambene četvrti su granatirane već pet dana. Gađaju nas topništvom, raketama GRAD, napadaju nas zračnim snagama”, kazao je Vadim Bojčenko, javljajući se u program ukrajinske TV.  “Oštećena je civilna infrastruktura, škole, kuće. Mnogo je ozlijeđenih. Poginuli su žene i djeca”, kazao je. Mariupolj je danas i bez struje nakon ruske ofenzive, napisao je na Facebooku Pavlo Kirilenko, guverner ukrajniske admnistracije nad regijom Donjeck. “Mariupolj i Volnovaha su naši! Dva grada trpe pritisak neprijatelja, ali se ne daju. U Mariupolju, prekinut je dovod električne energije i grad je bez struje”, tvrdi.

Dva grada nalaze se na putu ruskih snaga koje dolaze s dva fronta: jedne strane s Krima, a s druge iz separatističke regije Donjeck. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u utorak da Rusija namjerno gađa gradove, uključujući stambena naselja i civilnu infrastrukturu, kako bi proširila paniku među Ukrajincima. “Veo je pao. Rusija aktivno gađa središta gradova lansirajući izravno rakete i topničke udare na stambena područja i administrativna središta”, kazao je savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak.

Mariupolj je lučki grad od oko 450 000 stanovnika ljudi. Čelnik separatista sa sjedištem u Donjecku Denis Pušilin kaže da njegovi borci pokušavaju opkoliti grad, iako su te trupe najvjerojatnije dio većeg ruskog napredovanja. Bitka ovdje bjesni jer se grad nalazi na ključnoj strateškoj poziciji na Azovskom moru, dijeleći ruske snage na poluotoku Krimu i separatističke trupe koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini. Rusija već danima pokušava izvesti amfibijsko iskrcavanje trupa u regiji s različitim stupnjevima uspjeha, izvještava BBC. Ako ruska vojska uspije zauzeti Mariupolj onda može uspostaviti kopneni most između svojih snaga na jugoistoku Ukrajine i Krima. No, što je još važnije, grad je i velika luka te je jako bitan za ukrajinsku ekonomiju. U normalnim vremenima ovdašnji brodovi izvoze žitarice diljem svijeta, ali ako bi luka bila osvojena, to bi  omogućio Rusiji bolju logistiku. Naime, internetom kruže snimke ruskih tenkova i oklopnih vozila koji su ostali na cesti bez goriva. Mariupolj je, prema zadnje objavljenim mapama iz zapadnih medija, okružen ruskom vojskom s obje strane.

Komentari

komentar





You may also like