Zašto su željezo i bakar rekordno skupi?

Tona bakra na Londonskoj burzi metala košta nikad više: 10 253$, a tona željezne rude rekordnih 202.65$, danas piše AFP. Grafovi rasta cijena zadnjih pet godina izgledaju ovako za željezo (lijevo) i bakar(desno) :

preuzeto: markets.businessinsider.com

Više je faktora koji utječu na ovakav rast. Potražnja iz Kine stalno raste. Posebno u post-pandemijskom naletu kineske ekonomije (početkom 2021. imala BDP 18,3% viši nego početkom 2020.). Uz to, početkom svibnja najaktivnija je građevinska industrija u Kini, piše MarketWatch. Kina je država koja se i dalje naglo urbanizira (nešto manje naglo nego 90-tih), a jedno od “goriva” potrebnih za širenje gradova su metali.

Nedostaje dovoljno željeza i za europsku automobilsku industriju koja se također budi iz sna.

S druge strane ponuda sve teže može zadovoljiti potražnju. Bloomberg piše o tome kako proizvođači željeza ove i prošle godine imaju problema u proizvodnji. Iako je željezo najčešći metal na Zemlji, visoko kvalitetnog željeza nema toliko.

Ni opskrba bakrom nije bez svojih problema. Očekivane rezerve bakra padaju jer su najdostupniji i najbolji rudnici već pronađeni, mnogi i davno, piše Investors Chronicle. Obećavaju projekti vrlo velikih rudnika kao Kamoa-Kakula u Kongu ili Quellaveco u Peruu. Ipak, nisu ni blizu velikih nalazišta koja se i danas koriste u manjem obujmu, a otkrivena su prije više od sto godina.

Najveći proizvođač željeza je Australija. Ne samo da proizvodi duplo više od Brazila koji je na drugom mjestu, već je australsko željezo vrlo kvalitetno i čisto. Australija je i šesti najveći proizvođač bakra.





I tu dolazimo do još jednog razloga zašto su cijene ovih metala narasle. Više smo puta pisali o trgovačkom ratu Kine i Australije koji je sve izraženiji. Više carinskih tarifa, raskidi sporazuma i raskidi uspostavljenih investitorskih kanala. Kina je, gle čuda, daleko najveći uvoznik željeza (10 puta više od Japana koji je na drugom mjestu). Cijena željeza raste.

Mnogi analitičari tvrde da će cijene i dalje rasti. Još jedan razlog je objasnio Daniel Briesemann za Bloomberg: “trend prelaska na zelenu energiju, kao što su električni automobili, solarna i energija vjetra, stvorit će dodatnu potražnju za metalima. Bakar je, na primjer, ključan za mnoge dijelove vjetrenjača.

 





Komentari

komentar

You may also like