Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio sankcije protiv Turske

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o sankcijama protiv Turske i njezinog financijskog sektora zbog vojne operacije u Siriji i kupnje ruskih sustava PZO S-400.

Prijedlog zakona imao je naziv PACT Act (Protect Against Conflict by Turkey Act – “Zakon o zaštiti od sukoba sa strane Turske”).

Sada se taj zakon upućuje na razmatranje u gornji dom Kongresa – Senat, ali tamo se može susresti s ozbiljnim protivljenjima. Naime, u Senatu, za razliku od Zastupničkog doma, većinu imaju republikanci, a njihov vođa Mitch McConnell prošli je tjedan izjavio kako je potrebno „krajnje pažljivo sve promisliti“ prije nego se uvedu sankcije protiv američke saveznice u NATO-u. Usvajanje toga zakona također može štetiti američkim tvrtkama i saveznicima SAD-a čije je gospodarstvo usko povezano s turskim, kazao je McConnell.

Ukoliko zakon PACT prođe u Senatu obvezao bi predsjednika Donalda Trumpa na uvođenje sankcija protiv osoba koje su povezane s turskom vojnom operacijom u Siriji, prije svega protiv ministra obrane Hulusija Akara. Ali to nije sve. Američka administracija bi u tom slučaju morala, u sklopu postojećeg zakona CAATSA („O suprostavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija“), uvesti sankcije i zbog turske kupnje ruskih raketnih sustava S-400.

Podsjećamo: nakon što su Turska i Rusija 22. listopada u Sočiju postigle sporazum (memorandum) o prestanku turske vojne operacije na sjevero-istoku Sirije uz uvijet povlačenja svih kurdskih oružanih postrojbi iz tzv. sigurnosne zone koju je turska vojska prethodno osvojila te zajedničko patroliranje tursko-rusko-sirijskih vojnika u pograničnim zonama, kao i američko-turskog sporazuma o povlačenju kurdskih snaga koji je u Ankari postignut pet dana ranije, predsjednik SAD-a Donald Trump je 23. listopada ukinuo sankcije protiv Ankare, uvedene 14. listopada, ali je sebi i ostavio pravo da ih ponovo uvede u slučaju turskog ne ispunjavanja preuzetih obveza.

 





 

Komentari

komentar





You may also like