Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji štiti jednakost u braku tj. gay brakove

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je usvojio zakon koji štiti prava gay brakova, nakon što je odluka Vrhovnog suda da poništi presudu Roe vs Wade ugrozila slične presedane koji štite prava na istospolne odnose i kontracepciju, piše u srijedu Glas Istre (GI).

Prijedlog zakona, usvojen s 267-157 glasova u Predstavničkom domu koji kontroliraju demokrati, uspostavlja federalnu zaštitu za gay brakove i zabranjuje bilo kome poricanje valjanost braka na temelju rase ili spola para. Zakon je usvojen uz potporu 47 republikanaca, navodi GI.

Sada slijedi glasovanje Gornjeg doma Kongresa – Senata, gdje se zakon suočava s nejasnim izgledima zbog ravnomjerne podijeljenosti među senatorima. Republikance u Zastupničkom domu stranačko je vodstvo uputilo da glasuju prema savjesti, navodi Glas Istre.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler podržao je prijedlog zakona nakon što je savezno pravo na pobačaj ukinuto kada je Vrhovni sud poništio svoju ključnu presudu iz 1973. u slučaju Roe vs Wade. “Dragocjena prava i slobode nestat će u oblaku radikalne ideologije i sumnjivog pravnog razmišljanja”, ustvrdio je Nadler u priopćenju u ponedjeljak.

U suglasnom mišljenju, sudac Clarence Thomas izjavio je da bi sud također trebao preispitati svoje prethodne presude koje su jamčile pristup kontracepciji i pravo na gay brak iz 2015., jer su se oslanjale na iste pravne argumente kao Roe vs Wade.

Pojedini republikanci u Kongresu slažu se s Thomasovim argumentima. Republikanski senator Ted Cruz u subotu je izjavio kako je Visoki sud “očito pogriješio” kada je uspostavio federalno pravo na homoseksualne brakove, navodi GI.





S druge strane demokrati tvrde kako Kongres mora pravo na gay brak unijeti u savezni zakon, za slučaj da sud krene u preispitivanje svojih ranijih presuda.

Prema zakonu usvojenom u Predstavničkom domu, savezne bi države i dalje mogle ograničiti homoseksualne brakove ukoliko Vrhovni sud poništi svoju prethodnu odluku, ali bi svejedno morale priznati takve brakove sklopljene u državama u kojima su oni i dalje legalni.

Zastupnički dom glasat će u četvrtak o prijedlogu zakona kojim se jamči pristup kontracepciji diljem zemlje, što je još jedno pravo za koje je Thomas predložio preispitivanje, zaključuje svoj tekst Glas Istre..





 

Komentari

komentar

You may also like