Zastupnički dom izglasao Trumpov opoziv: „uzalud vam trud svirači“ – „pjevaju“ republikanci

Vijest, ne samo ovoga dana (iako očekivana) svakako je izglasavanje opoziva (impeachmenta) predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od strane Zastupničkog doma američkog Kongresa. Sam čin dogodio se u srijedu, u večernjim satima (info: CNBC).

Glasovanje je održano nakon 8 sati napete rasprave između zastupnika republikanaca i demokrata tj. „pro“ i „contra“ opoziva, a predstavljalo je kulminaciju tromjesečnog istraživanja, provedenog od strane nekoliko nadležnih kongresnih odbora pod nadzorom demokrata iz Zastupničkog doma.

Daljnja procedura je jasna: predstoji sudski proces u gornjem domu Kongresa – Senatu, koji će i odlučiti treba li ili ne opozvati tj. smijeniti aktualnog američkog predsjednika. Podsjećamo kako u Senatu većinu imaju republikanci.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u rujnu ove godine obznanila je odluku o početku procedure Trumpovog opoziva, kako bi se utvrdilo, postoji li utemeljenost za objavu impeachmenta predsjedniku SAD-a.

Odbor za obavještajne poslove Kongresa objavio je tekst pismene žalbe neimenovanog svjedoka, koji je Trumpa optužio za prekoračenje ovlasti „s ciljem miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u“, vezano uz njegovu molbu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za početak istrage nad aktivnostima bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena. Upravo je Biden jedan od glavnih pretendenata od strane demokrata za predsjedničku kandidaturu na izborima iduće godine. Biden je zatražio istragu zbog Trumpovih izjava u razgovoru sa Zelenskim, a Trumpove poteze nazvao je „neizmjernom zlouporabom ovlasti“ uz pomoć koje se namjerava riješiti jednog od svojih najozbiljnijih konkurenata u borbi za predsjedničku fotelju.

Sinoć je Zastupnički dom izglasao opoziv po dvjema točkama optužnice. Prva je ta, da je Trump zlouporabio ovlasti, zamrznuvši inozemnu pomoć SAD-a Ukrajini s ciljem vršenja pritiska na predsjednika te zemlje, kako bi počeo istragu aktivnosti Trumpovih unutarnjo-političkih protivnika.





Druga se točka optužbe odnosi na Trumpovo ometanje istrage sa strane Kongresa. Tvrdi se kako je Trump zatražio od suradnika više razine u Bijeloj kući da ignoriraju pozive od strane kongresnog Odbora za obavještajne poslove tijekom istrage o opozivu.

Za prvu točku optužbe glasovalo je 230 zastupnika, a protiv je bilo njih 197. Za drugu točku glasovalo je 229 zastupnika, a protiv je bilo 198.

Trump je već ranije sve te optužbe s gnušanjem odbacio, a razgovor s ukrajinskim čelnikom označio je „idealnim“. Nastojanja demokrata za njegovom smjenom smatra njihovom osobnom osvetom zbog bolnog poraza njihove kandidatkinje Hillary Clinton na izborima 2016. godine. Zbog takvog ponašanja demokrata Trump je u utorak napisao oštro pismo od šest stranica predsjednici Kongresa Nancy Pelosi (d), nazvavši pritom proceduru opoziva „protuzakonitom, revolucionarnom željom za prevrat“.





Sudski postupak o opozivu u siječnju se seli u Senat. Da bi postao važeći, za njega treba glasovati 2/3 senatora, što u ovom slučaju znači da bi se svim demokratskim senatorima trebalo priključiti još i 20 republikanaca, što je teoretski, naravno, moguće, ali bi u praksi bilo ravno znanstvenoj fantastici. Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako „nema šanse“ da njegov dom smjeni Trumpa s dužnosti.

Drugim riječima, za demokrate bi sve ovo moglo predstavljati uzaludan trud, a Trumpu samo dati dodatni „vjetar u leđa“ za pokušaj reizbora na predsjedničku dužnost početkom studenog iduće godine. Jer Trumpova popularnost u SAD-u upravo je sada dosegnula vrhunac, pa je teško zamisliti kako će nakon vjerojatnog njegovg neuspješnog opoziva u Senatu ona početi padati. Upravo suprotno!

Komentari

komentar

You may also like