Zastupnički dom Kongresa odobrio sankcije protiv „Sjevernog toka 2“

Nastavljaju se (geo)političke borbe oko ruskog energetskog projekta plinovod Sjeverni tok 2. Amerikanci ga smatraju upravo takvim – geopolitičkim (zajedno s pojedinim istočnim članicama EU predvođenih Poljskom, kao i Ukrajinom), koji će EU učiniti energetski ovisnom o Rusiji, dok ga Njemačka i niz ostalih članica EU smatra tržišnim projektom, nužnim za dugoročnu energetsku sigurnost Njemačke i EU u cjelini. Sjedinjene Države krajem prošle godine uvele su sankcije protiv svih izvođača radova na tom baltičkom plinovodu (zbog čega se se oni povukli, a radilo se o talijanskim i švicarskim brodovima-cjevopolagačima) koji bi trebao povezivati rusku i njemačku obalu dvjema cijevima kapaciteta 55 milijardi m3 plina godišnje, paralelno s već postojećim i operativnim plinovodom Sjeverni tok. Plinovod je dug nešto više od 1200 kilometara, a za izgraditi je preostalo još 160 kilometara (80 za svaku od dviju cijevi), najvećim dijelom u danskim vodama Baltičkog mora.

Ali „saga“ oko ovog plinovoda daleko je od svoga završetka.

Američki Zastupnički dom u utorak je izglasao pooštravanje sankcija prema ruskim plinovodima Sjeverni tok 2 i Turski tok. Odgovarajuće jednostrane mjere sadržane su u nacrtu američkog vojnog proračuna za fiskalnu godinu 2021. (započet 1. listopada), a slično bi se glasanje trebalo održati i u Senatu.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je blokirati ovaj dokument (nacrt) jer u njegovu tekstu nedostaje klauzula o ukidanju Odjeljka 230 Zakona o komunikacijskoj etici iz 1996. godine, koji štiti tehnološke tvrtke od tužbi zbog objavljivanja, uklanjanja ili na drugi način moderiranja sadržaja koji generiraju korisnici.

„Prijedlog zakona Zastupničkog doma sadrži odredbu koja nadopunjuje pododjeljak Europskog zakona o energetskoj sigurnosti 2019. o pojašnjenju i proširenju sankcija protiv projekata za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok. Amandman Senata sadrži istu odredbu. Senat povlači amandman koji omogućava predsjedniku da odbije primijeniti sankcije na osobu ako je to u nacionalnim interesima Sjedinjenih Država ”, navodi se u nacrtu proračuna.

 





 

Komentari

komentar





You may also like