Zastupnički dom preglasao Trumpov veto vojnog proračuna

Nakon što je predsjednik Donald Trump uložio veto na jednogodišnji vojni proračun, Zastupnički je dom dvotrećinskom većinom uspio preglasati Trumpovu blokadu.

Trump je uložio veto na vojni proračun jer zakon ne predviđa ukidanje pravne zaštite tehnoloških divova (“sekcija 230”).

“Neću stajati po strani i gledati usvajanje travestije od zakona bez ograničenja Big Techa. Ukinite sekciju 230 sada, dok nije prekasno. Tako loše za našu zemlju. Pokažite hrabrost i učinite što je ispravno!!!”, poručio je Trump u subotu.

Trump već dugo kritizira tehnološke divove zbog, kako tvrdi, ideološke pristranosti u korist demokrata i cenzuriranja njegovih poruka.

“Sekcija 230” je dio zakona iz 1996., a podrazumijeva da pružatelji usluga na internetu nisu odgovorni za sadržaj koji objavljuje treća strana, čime su u praksi uvelike pravno zaštićeni tehnološki divovi.

Zastupnički dom je preglasao Trumpov veto s 322 glasa za i 87 protiv.

Senat će kasnije u tjednu glasati o Trumpovom vetu, a također je potrebna dvotrećinska većina za preglasavanje. Očekuje se da će Trump biti preglasan i u Senatu, iako su republikanci većina.





U prethodnim šezdeset godina Kongres je svake godine uspio usvojiti vojni proračun, podsjeća New York Times.

Trump tvrdi i da godišnji nacionalni plan za obranu (NDAA) “ne uključuje ključne nacionalne mjere sigurnosti, uključuje odredbe kojima se ne poštuju naši veterani i vojna povijest, te je u suprotnosti s naporima moje administracije da se Amerika stavi na prvo mjesto u smislu nacionalne sigurnosti i vanjske politike”.

Također je kazao da je takav proračun “dar Kini i Rusiji”.





Komentari

komentar

You may also like