Zastupnički dom u Senat podnio rezoluciju o Trumpovu opozivu

Predstavnici Zastupničkog (donjeg) doma američkog Kongresa (kontroliraju ga demokrati) podnijeli su prethodno odobrenu rezoluciju o opozivu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u gornjem domu – Senatu.

Postupak  tj. suđenje Donaldu Trumpu, u kojem strane mogu pozivati svjedoke i predočavati dokaze, počet će 8. veljače. Demokratima su potrebne dvije trećine glasova senatora da bi bili uspješni.U Senatu obje političke stranke – republikanska i demokratska imaju jednak broj zastupnika, njih po 50, s tim da se u slučaju podjeljenih odluka Senatu priključuje i glas potpredsjednice SAD-a, a to je Kamala Harris (d).

Međutim, da bi Trumpa i osudili, demokratima će trebati dvotrećinska vežina glasova Senata tj. morali bi na svoju stranu pridobiti još 17 republikanaca. Za sada im je potporu najavilo pružiti njih šest.

Podsjećamo: Zastupnički dom opozivao je Donalda Trumpa 13. siječnja pod optužbom za poticanje na nerede koji su doveli do napada na Kapitol. Za opoziv (impeachment) glasovala su 232 kongresmena dok ih je 197 bilo protiv. Tada je protiv Trumpa glasovalo i deset članova Republikanske stranke.

Ako bude opozivan u Senatu, Trump bi u budućnosti mogao izgubiti priliku za obnašanje javnih funkcija i sudjelovanje na izborima.

Trump je postao prvi predsjednik u povijesti SAD-a kojega je Zastupnički dom dva puta opozivao. Prvi put to je učinio 2019. godine pod optužbom za  “zlouporabe ovlasti” i “ometanja Kongresa”.
Giuliani će braniti Trumpa od opoziva: dokazat ću prevare na izborima

 

Komentari

komentar

You may also like