Zastupnički dom za opoziv Trumpa; vođa republikanaca u Senatu možda će glasati za opoziv

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika, a protiv ih je bilo 197. Deset republikanskih zastupnika glasalo je za opoziv.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi.
Dodala je da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutarnje teroriste”.

Suđenje u Senatu: vođa republikanaca možda će glasati za opoziv

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Potrebna je dvotrećinska većina u Senatu da bi predsjednik bio opozvan. Dakle, najmanje 17 republikanskih senatora moralo bi glasati za opoziv. Senat ima 100 članova.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u srijedu da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa.

“Još nisam odlučio kako ću glasati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu”, napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

McConnell je također kazao da suđenje o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa u gornjem domu američkog Kongresa neće početi do sljedećeg tjedna.
“Čak i da postupak opoziva u Senatu započne ovaj tjedan, završna odluka neće biti donesena do završetka Trumpovog mandata. To nije moja odluka, to je činjenica”, kazao je McConnell.

McConnell je istaknuo da “pošteno ili ozbiljno suđenje” Trumpu ne može biti završeno prije 20. prosinca, kada Biden polaže predsjedničku zakletvu.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput.

Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni optužbe u Senatu.

Komentari

komentar

loading...

You may also like